Ahogy a rendező látja

2021.09.27. 14:00

Az üzenet a film „motorja”: mozivásznon a Mentés Másképp

Rózsa Gábor, a film rendezője sok pozitív üzenetet kapott a nézőktől.

A Mentés másképp című film forgatása Hajdúböszörményben

Fotó: Napló-archív

Korábban már többször hírt adtunk arról a lelkes, hajdú-bihariakból álló csoportról, akik mertek nagyot álmodni és viszonylag kis költségvetésből egy szerethető, érdekes és tanulságos filmet forgattak le. Rózsa Gábor rendező a családja és a barátai segítségével teljesítette a kitűzött célt, a tapasztalatairól, valamint a későbbi tervekről a film moziba kerülését követően beszélt a Hajdú Online-nak.

– A filmet augusztus végén tűzték műsorra a mozik, a vetítések után – persze, amelyeken jelen voltam -, láttam, hogy a nézők csillogó szemmel jönnek ki a teremből. Sok kilenc- vagy akár tízpontos értékelést kaptunk, rengeteg komment és üzenet érkezett hozzánk, többen is elmondták, hogy rég láttak már ilyen jó magyar filmet, a legjobbkor találtak rá az alkotásra és sokat segített nekik. Mikor bent ültem egy-egy vetítésen, láttam, hogy egyszerre nevet a közönség, szenzációs volt, ebből a szempontból csakis pozitívumokat tudok említeni – jelentette ki a rendező, majd hozzátette, hogy üzleti oldalról kicsit másképpen festenek a dolgok. Mint mondta, sikerült bebizonyítaniuk, hogy kevesebb pénzből is lehet olyan filmet csinálni, amit szeretnek a nézők. Ezzel szemben azt nem tudták – és nem is akarták – bizonyítani, hogy kis költségvetésből sok emberhez el tudják juttatni az alkotást.

Nagy siker a megyében

– Sajnos kevesen tudtak rólunk. Debrecenben és Hajdúböszörményben népszerűek voltak a vetítések, az Apolló moziban hollywoodi filmeket is maga mögé utasított a Mentés másképp, míg a böszörményi művelődési ház négyszáz férőhelye is rendre megtelik. Az ország többi részén viszont nagyon kevesen voltak kíváncsiak a filmre. A mozikban most még megfigyelhető a koronavírusos időszak utáni haldoklás, szóval talán nem is csoda. Az ötezres nézőszámot elértük, ami nem rossz eredmény, viszont ahhoz nem elég, hogy visszahozza azt a pénzt, amit beletettünk. A tízezres nézőszám volt a cél, előzetes kutatásokat is csináltam, amiatt mertünk belevágni a forgatásba, de végül nem úgy alakult, ahogy azt vártuk. Az országos, ismert mozihálózat nem vett be bennünket, ezért a nézők nagy százaléka számunkra ki is esett.

Fotó: Napló-archív

Dönteni kell a folytatásról

Rózsa Gábor kifejtette, egyszer valaki megkérdezte tőle, hogy ha több pénzzel és szakemberekből álló stábbal láthatott volna neki a munkának, akkor milyen lenne a film? Mint mondta, semmit sem változtatott volna rajta, minden úgy sikerült, ahogy azt viszont akarta látni a vásznon, nem kellett kompromisszumokat kötnie, teljesen elégedett a végeredménnyel, azonban itt nem szabad megállniuk.

– A jövőnkkel kapcsolatban két lehetőségünk van. Az egyik az, hogy vállalkozói szinten folytatjuk, amit elkezdtünk, készítjük a következő filmet és profitábilis vállalkozássá fejlődünk. A másik pedig az, hogy mindenki elmegy főállásba dolgozni, ám akkor sokáig nem lesz forgatás, mivel a munka rengeteg erőt és időt elvesz. Éppen ezért van itt annak az ideje, hogy a lehetőségeinket és a forrásainkat újragondolva egy-két hónap alatt eldöntsük, hogyan tovább. Úgy tűnik, több támogató is mellénk fog állni, ezért lesz lehetőségünk egy újabb forgatásra – részletezte.

Rózsa Gábor rendező | Fotó: Napló-archív

Már készülnek a tervek

– Három irányba tudnánk most elindulni, ebből van, ami még csak terv, de van, ahol már forgatókönyv is van. Az egyik elképzelés egy helyi jelentőségű film a hajdúkról és Bocskairól a városvezetéssel, a múzeummal és a helyi színészekkel összefogva. A másik lehetőség egy keresztény film lenne, keresztény üzenettel, amelyet egy thrilleresebb, sötétebb hangvételben valósítanánk meg. A harmadik, egyben utolsó verzió szerint egy olyan sorozatot vagy folytatást készítenénk a Mentés másképpnek, ami a tévében vagy valamelyik streaming szolgáltatónál is megállná a helyét – vázolta fel a terveket a fiatal rendező.

Hangsúlyozta, számára mindhárom esetben az a fontos, hogy valamilyen üzenetet adjon át az embereknek, nem az a lényeg, hogy filmet készítsen, hanem az, hogy a néző hasznos útravalóval menjen haza a vetítést követően. – Úgy vélem, ez az egésznek a motorja, enélkül nincs is értelme küzdeni, éppen ezért szeretném, hogy a film jó legyen, elvégre egy rossz alkotásnak az üzenete is elvész.

„Azt akarom, hogy a néző úgy álljon fel a székből, azt érezze, hogy jól szórakozott, ugyanakkor elgondolkozik azon is, amit látott és hallott”

– zárta a beszélgetést.

BR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában