fotókkal

2021.09.11. 18:16

Az örmények tragédiájára emlékeztek Debrecenben

„Bodurján János – Összetört harangok” címmel tartottak irodalmi estet a DMJV Örmény Nemzetiségi Önkormányzat és a Méliusz Központi Könyvtár közös szervezésében szombaton a könyvtár földszinti nagyelőadójában.

Fotó: Vass Attila

Bodurján János velencei mechitarista plébánosról megtudtuk: Csíkszépvizen működött nyomdája, mely örmény nyelvű könyveket és újságokat adott ki. Bodurján János csikszépvizi plébános örmény nyelven írta elbeszéléseit, de a törökországi örménység 1915. évi deportálásairól szóló elbeszéléseit „Vörös Hold” címen 1928-ban Bukarestben magyar nyelven is kiadta. Szongoth Kristóf szerkesztésében Szamosújvárott jelent meg az Arménia című magyar–örmény havi szemlében, 22 éven keresztül. Ez a folyóirat úttörő munkát végzett a hazai és a külföldi örmény irodalom megismertetésében.

A szombati irodalmi összeállítás az események sorrendjében mutatja be a történelem örmények számára szomorú fejezetét. A megrázó és elgondolkodtató gondolatokat is felvonultató rendezvényt Bodnár Erika könyvtárvezető nyitotta meg, a műsorban pedig közreműködött Havas Judit előadóművész és Avanesian Alex művészeti vezető.

VA

Borítóképünkön Avanesian Alex és Havas Judit látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában