nemzetközi filmfesztivál

2021.09.09. 15:09

Az olasz filmek előtt van a legtarkább és legvidámabb forgatag a velencei vörös szőnyegen

Az influenszerek évről évre nagyobb létszámban fordulnak meg a filmfesztiválokon.

German model and influencer Leonie Hanne arrives for the screening of the film "La Caja" (The Box) presented in competition on September 6, 2021 during the 78th Venice Film Festival at Venice Lido. (Photo by Marco BERTORELLO / AFP)

Fotó: AFP

Velencében továbbra is kellemes nyári időben élvezhetjük a fesztivált, és idén úgy tűnik, hogy az előző években szinte menetrend szerint érkező hatalmas vihar is elkerül bennünket. Különösképpen kedvez ez a vörös szőnyeges bevonulásoknak és a mesés ruhakölteményekben pózoló sztároknak, modelleknek és Instagram-influenszereknek.

Mesés ruhakölteményekben pózoló modellek és Instagram-influenszerek is feltűnnek a vörös szőnyegen | Fotó: AFP

Utóbbiak még csak az elmúlt egynéhány évben tűntek fel a vörös szőnyegen és kaptak helyet az ilyen eseményekről beszámoló sajtó képösszeállításaiban, ám évről évre nagyobb létszámban fordulnak meg a filmfesztiválokon, még több követőt gyűjtve ezzel maguknak a közösségi médiában, nem utolsósorban pedig még többen látják meg bennük az élő reklámhordozót. Míg az influenszerek térhódítása a vörös szőnyegen viszonylag újnak számít, azt már megszokhattuk Velencében, hogy a legtarkább és legvidámabb forgatag mindig az olasz filmek díszbemutatója előtti bevonuláson van.

Amilyen jó hangulatú volt a premier előtti bevonulás, olyan megrendítő Stefano Mordini La scuola cattolica/The Catholic School című, megtörtént eseményeken alapuló alkotása. Az 1975-ben történt esetről Edoardo Albinati olasz regényíró írt vaskos regényt, mely a forgatókönyv alapjául is szolgált. A történet egy katolikus fiúközépiskolában indul, ahová tehetősebb szülők sarjai járnak. Az időben folyamatosan ugráló történet bemutatja a fiúkat, családi környezetüket, iskolai viselkedésüket és nem utolsósorban, a szülők és az iskola elnyomásából adódóan is egyre jobban felgyülemlő agressziót. A lassan kibontakozó cselekmény, a fokozatosan építkező feszültség sokkoló végkifejletbe torkollik, mely megmagyarázza, miért volt olyan fontos ennyire megismernünk a fiú­iskola lakóit és családjaikat. Stefano Mordini rendező szerette volna, ha pontosan látja a közönség, milyen háttérrel rendelkeznek, még inkább milyen indulatok munkálnak azokban a fiúkban, akik olyan szörnyű tettre képesek, amely annak idején egész Olaszországot sokkolta. A történet azért is érdekes, mert majd két évtizedig húzódó jogi csatározások követték, míg végre az áldozatokat képviselő ügyvédek és a közvélemény nyomására 1996-ban sikerült elérni, hogy a nemi erőszakot végre személy elleni bűncselekményként kezelje az olasz jogrend, és annak megfelelően büntesse.

Váró Kata Anna

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/leszallo-agba-kerult-a-velencei-filmfesztival-5624204/

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/velence-az-elso-hetvegen-tul-5621075/

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/a-dune-fiatal-sztarjat-hiszterikus-rajongassal-fogadtak-a-velencei-filmfesztivalon-5617325/

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/ropkodtek-az-autogramok-es-a-szelfik-velenceben-5614454/

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/magyar-alkotas-is-szerepet-kapott-velenceben-5611892/

https://haon.hu/kultura/nemzetkozi-kultura/az-afgan-muveszekre-hivja-fel-a-figyelmet-a-velencei-filmfesztival-5601356/

https://haon.hu/kultura/nemzetkozi-kultura/sztarokkal-es-hollywoodi-filmekkel-erkezik-a-mustra-5585336/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában