a magyar népmese napja

2021.09.30. 19:56

Adóztak folklórkincsünk gyöngyszeme előtt a gyerekek

Országszerte szerveztek programokat a Magyar népmese napjára szeptember legvégén.

Fotó: Molnár Péter

Minden évben megemlékezik a jeles ünnepről a DEMKI egysége, a Tímárház-Kézművesek háza – ami egyben a Debreceni Népmese Pont székhelye is. Idén is egész napos programmal várták a szervezők a gyerekeket szeptember 30-án, ami Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapja is.

A különleges helyszínen nem volt nehéz elmerülni a népmesék birodalmában, hiszen a Tímárház minden szegletében találhatunk valami igazán mesébe illő, hagyományőrző kincset. A gyerekekkel közösen a délelőtt folyamán a jurtában élő szavas mesemondással, az elhangzott történethez kapcsolódva játékos, interaktív vetélkedővel, valamint kézműves foglalkozással adóztak folklórkincsünk gyöngyszeme előtt, de megemlékeztek Jankovics Marcellről is, a legendás rajzfilmrendező, grafikusról is. Még szeptemberben hirdették meg a Mesepingáló elnevezésű rajzpályázatot, amelynek eredményhirdetését is csütörtök délután tartották meg.

Több mint 150 mű

Mátra-Nagy Andrea, a DEMKI kreatív igazgatója elmondta, rendkívül népszerűnek bizonyult a felhívás, hiszen annak ellenére, hogy nem volt hosszú idő a művek elkészítésére, több mint 150 pályaművet küldtek a gyerekek. Továbbá az is bizonyítéka a népszerűségnek, hogy nemcsak Debrecenből vagy annak környékéről, hanem többek között Gyuláról is érkeztek hozzájuk rajzok.

Főczén Anna 3. osztályos tanulót a Kacor király címe mese egyik jelenete ihlette meg, alkotását vízfestékkel készítette el. Mint mondta, ezt a vicces történetet az iskolában ismerte meg és nagyon megszerette, ezért festette meg a főszereplőjét a versenyre.

Varga Hanna már kicsi gyerekkorában sok népmesét hallott, elmondása szerint este, lefekvés előtt rendszeresen mesélt neki édesanyja. A most 4. osztályos lány A papucsszaggató királykisasszonyok elnevezésű mesét festette meg akvarell technikával. Alkotásán az látható, amint az ördögök várják, hogy a királykisasszonyok hozzájuk menjenek táncolni.

Az eredményhirdetésen örömmel vették át nyereményüket a gyerekek, az oklevelek mellett tárgyi ajándékok és jövő nyárra szóló táborozási lehetőség is akadt.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában