Februárig tart

2021.08.06. 11:07

Programsorozattal tisztelegnek Debrecen és a Nagytemplom múltja előtt

1819 novemberében tartották az első istentiszteletet a Nagytemplomban, de a pandémia miatt csak idén ősszel nyílik lehetőség megemlékezni az eltelt két évszázadról. Ezért is kapta a Több mint 200 címet az a kulturális és gasztronómiai programsorozat, melyet péntek délelőtt ismertettek a Nagytemplom imatermében.

Fotó: Vass Attila

A kezdeményezés szeptember elejétől 2022. február végéig rendezvények sorával hívja fel a figyelmet Debrecen és a Nagytemplom nagy múltú kapcsolatára, valamint gyülekezetük sokszínű tevékenységére a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség. Mint elhangzott, szeptember elejétől február végéig több mint kétszáz programmal várják az érdeklődőket. Oláh István elmondta: céljuk, hogy felhívják a figyelmet a gyülekezeti életre, programjaikra.

Oláh István elnök-lelkipásztor | Fotó: Vass Attila

Oláh István elnök-lelkipásztor többek között emlékeztetett arra is, hogy az András-templom a 1802-es nagy debreceni tűzvészben teljesen leégett, ezért új templomot kellett építeni a város református hívei számára. Péchy Mihály építész tervei alapján 1805-ben kezdődtek meg a Debreceni Református Nagytemplom építkezési munkái, melyek 1827-re fejeződtek be. Ennek kapcsán kiemelte:

Debrecen mindig képes volt a megújulásra.

Ember Sándor főgondnok | Fotó: Vass Attila

– Nemcsak műemlék, hanem fontos közösségi élet helyszíne is a Nagytemplom, ezt szeretnénk bemutatni a debrecenieknek – jegyezte meg Ember Sándor főgondnok. Felidézte, hogy 1990 előtt „lefojtott” gyülekezeti élet volt jellemző, a kommunista rezsim elvette az egyházi intézményeket, vagyontárgyaikat, emellett ellehetetlenítették a hitoktatást. – A Nagytemplom a zene szentélye is, a zenés vasárnapi áhítatokat a kommunizmus idején is sokan látogatták és szívesen tértek, térnek be más felekezetű hívek is – hangsúlyozta.

Siteriné Nacsa Mária, a projekt szakmai vezetője | Fotó: Vass Attila

Siteriné Nacsa Mária, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy az alkotói és művészeti közösségek, vállalkozók közreműködésével az értékmegőrzés és az innováció kettősének elvén tervezik a programsorozatot. Helyet kap az irodalom, a képzőművészet, a színház, a zene és a gasztronómia, valamint ingyenes turisztikai programokkal is készülnek – fűzte hozzá.

Az ünnepi eseménysorozat első napja szeptember 4-én lesz az Emlékkertben, ahol 200 forma, szín és illat címmel várják az érdeklődőket.

Ember Sándor, Oláh István és Siteriné Nacsa Mária a nagytemplom Imatermében beszéltek a részletekről | Fotó: Vass Attila

Együtt a várossal

Debrecen város és a reformátusság összefonódó története sokkal több mint kétszáz éves múltra tekint vissza, és a Kálvinista Róma egyik fontos mozgatórugója a folytonos építkezés. A sajtótájékoztató időpontja is egy fontos esemény évfordulójára esett: 1626. augusztus 6-án láttak hozzá ugyanis az András-templom, vagyis a Nagytemplom elődjének az építéséhez. A „Több mint 200” címet viselő pályázat célja, hogy a hosszú bezártság után a város lakói és a gyülekezet tagjai is épülni tudjanak az élmények által.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában