fotókkal

2021.08.16. 18:41

Képzőművészeti alkotótábort alapítottak Konyáron, megnyílt az első kiállítás

A település művelődési háza és a Kurucz Albert Falumúzeum minden évben számos időszaki képzőművészeti tárlatnak ad otthont, állandó kiállításai mellett.

Fotó: Községháza

Ezúttal a közművelődési intézmény vezetője, Lénárt Attila grafikusművész a helyi kiváló adottságokra építve, támogatások segítségével indította el az I. Konyári Képzőművészeti Alkotótábort, amelyre az ország számos pontjáról kaptak meghívást fiatal hivatásos képzőművészek.

Többféle technikával

Az alkotótábor egy hete alatt az egyedi rajztól a sokszorosító grafikai eljárásokon át a festészetig terjedően készültek műalkotások. A technikai sokszínűséget fémjelzi, hogy az egyhetes aktív munka során készült 23 alkotás között tusrajzok, linóleummetszetek, szitanyomatok, rézkarcok, valamint akrillal vászonra festett képek születtek. Egy szabadtéri és egy zárt műhely állt az alkotók rendelkezésére, olyan nehéz technikai feltételeket is biztosítva a művészek részére, amelyek a sokszorosító grafikák, grafikai présen történő nyomtatására, illetve a rézkarcok kliséinek elkészítésére szolgáltak. Az alkotói folyamatokba a település lakói is betekintést nyerhettek, így megismerve a festészet mellett a nyomatkészítés több évszázadra visszanyúló hagyományát is.

Lénárt Attila, a tábor alkotója és egyben vezetője nagy jelentőségűnek tartja, hogy a helyi kulturális élet ezúttal egy olyan eseménnyel bővült, amelyen a főváros és a térség hivatásos művészei mellett a fiatal generáció is lehetőséget kaphatott a bemutatkozásra. A nyolc képzőművész mellett meghívást kapott két fiatal helyi tehetség, Homoki Lili és Tyukodi Alexandra, akik a tábor munkájába bekapcsolódva értékes új ismeretekre és tapasztalatokra tehettek szert. Az alkotótábor tizenegyedik résztvevőjeként Deák Melinda fotográfus szerepelt, aki a hét dokumentálásán túl, egyik munkájával a kiállításon is szerepelt.

Mint azt, Vig Szilárd polgármester a tábor zárókiállításának megnyitóján hangsúlyozta, nagy öröm a település valamennyi lakosa számára, hogy a kiállításon Konyári vonatkozású alkotások is születtek, és megtisztelő, hogy a művészek a település jó hírét viszik tovább. A tárlaton szereplő művek Konyár képzőművészeti gyűjteményét gazdagítják. Az alkotótábor kiállítása 2021. szeptember 30-ig megtekinthető a konyári művelődési házban.

KZS

Az I. Konyári Képzőművészeti Alkotótábor résztevői:

Lénárt Attila, táborvezető – Derecske

Mallár Gabriella – Budapest

Vitárius Nikoletta – Budapest

Kerekes Gábor – Tiszafüred

Szűcs Réka – Vámospércs

Durucskó Zsolt – Debrecen

Gárdonyi Sándor – Debrecen

Horváth Zsófia – Debrecen

Homoki Lili – Konyár

Tyukodi Alexandra – Konyár

Deák Melinda – Konyár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában