kitüntetéseket adtak át

2021.08.31. 12:47

Bihartorda elmúlt nyolc évszázadát ünnepelték a településen

Túlélt mindent Bihartorda lakossága, a mostani vírusjárvánnyal sem lehet ez másként.

Fotó: Péter Imre

A Sárrét múltjának is egyik fontos iránytűje a Váradi Regestrum. Az 1214–1235 közötti tüzesvas-próbákra ítéltek lakóhelyeiről közölt adatok bizonyítják, hogy most nyolcszáz éve, az akkor már lakottnak igazolt Bihartordáról is eljárás alá vontak egy személyt.

A település a nyolcszáz éves múltjára a közelmúltban felújított református templomban ünnepi képviselő-testületi ülésen emlékeztek, majd ezt követően a Kastélykertben falunapot tartottak. A nyolcszáz éves ünnepi emlékezésen a térség településvezetői mellett részt vett Vitányi István országgyűlési képviselő és Bulcsu László, a megyei önkormányzat alelnöke is. Bihartordával együtt ünnepelt a két testvértelepülés, a szerbiai Torontáltorda és az erdélyi Aranyostorda önkormányzatának jelen lévő képviselője is.

Gazdag a falu múltja

– Nemzedékek végeláthatatlan sora élt és halt e faluban. Sokan születtek, sokan meghaltak. A történelem változó, hol békésebb, hol viharos időszakaiban a község átvészelte a legnehezebb éveket is, s ma 2021-ben Bihartorda egy fejlődő település, ahol jó élni – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Serdült Csaba polgármester. – Talán mert minden bajban, minden rossz­ban van állhatatos kitartás, ezért élte túl településünk a tatárjárást, a törökverést, kurucot és labancot, szabadságharcot, világháborúkat, és bízunk benne, hogy a mai kor ellenségét, a vírusfertőzést is. Saját szülőfalunk történetén megtanultuk, hogy az ember kitartással, szívós küzdelemmel boldogulni tud és sikereket érhet el – zárta köszöntőgondolatait a polgármester.

Az ünneplő települést köszöntötte és jó hírt hozott Vitányi István, aki bejelentette, hogy a közeljövőben új burkolatot kap a falun átvezető Bakonszeg–Nagyrábé közötti út. A testvértelepülések üdvözletét Nagyosiné Szabó Csilla, Aranyostorda testvérvárosi bizottságának elnöke és Dobai János, Torontáltorda polgármestere tolmácsolta. A jubileumi ünnepségen a település kitüntetéseit is átadták. Tóthné Bai Róza ,,Bihartorda Nívódíj”, Bagosiné Papp Katalin és Szalai Andrásné a ,,Bihartorda Emlékérem” kitüntető címet vehette át a faluért végzett több évtizedes áldozatos munkájáért. A templomi megemlékezésen Kis Dávid református lelkipásztor a jövőbe vetett hittel idézte fel a kis falu reformátusainak évszázadokon átívelő áldozatos hitéletét, templomuk és a ma már múzeumban őrzött kisharangjuk történetét. Ezt követően Serdült Csaba polgármester nemzeti lobogót ajándékozott a belső tereiben is felújított református templomnak. A nyolcszáz éves jubileumi rendezvény Buglyó Petra népdalénekes nagy tetszéssel fogadott népdalcsokrával ért véget.

Színes programokkal

A nap második részében az egykori Mártonffy-kastély helyén létesült parkban gazdag programmal folytatódott a falu napja. A finom sárréti ízekkel tálalt közös ebéd után színes gyermekprogramok, néptánc-, íjász-, kutyás bemutatók szórakoztatták a népes közönséget. Kihirdették a Bihartorda desszertje 2021 verseny győzteseit. Ebben a versengésben Oláh Tünde mousse-tortája lett az első, Tóth Szabina raffaello-tortája a második, míg a harmadik helyen Szalai Andrásné epres pitéje végzett. Az esti programokban a Báder Tibcsy, a Három grácia és a Balance Band együttesek szórakoztatták az ünneplő falu lakóit.

Péter Imre

Borítókép: Az ünneplők, emlékezők közösen köszöntötték a kitüntetett bihartordaiakat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában