jubileum

2021.08.14. 21:09

Bezárt a tábor, megnyílt a kiállítás Vámospércsen

Harmincadik nyári kurzusát rendezte meg idén a Vámospércsi Művésztelep ás Grafikai Műhely augusztus első két hetében.

Fotó: Vámospércs Városi Önkormányzat

A jubileumi évben tizenkét képzőművész közel harminc alkotásából nyílt kiállítás a református egyházközség imaházában – a kiállított festmények, grafikák, rézkarcok, nyomatok, vegyes technikájú művek immár a város kortárs képzőművészeti gyűjteményét gazdagítják – olvasható a Vámospércs Városi Önkormányzat közleményében.

Harminc évvel ezelőtt három helyi kötődésű személy, Pap János nyugalmazott postamester, Fátyol Zoltán festőművész, főiskolai tanár és Nagy Sándor Zoltán rézkarcművész úgy döntöttek, hogy a farkasvölgyi vadásztársaság majorában közösen fognak alkotni. Kivonulnak a település határába, a legendás, természetvédelmi értékkel bíró Malomgát közelségébe, és átadják magukat a táj, a határsáv inspirációs erejének. „Harminc évvel ezelőtt természetesen nem gondolhattuk, hogy harminc év múlva itt állunk, koccintunk, tortát szelünk, kolóniává bővülünk, mégis ez történt, s minderre joggal lehetünk büszkék. Az évek során sokan megfordultak itt, Debrecen kulturális vonzáskörzetén túlról is érkeztek képzőművészek, nemzetközivé váltunk. Mivel a táborlakók közül sokan tanárként tevékenykedünk, meginvitáltuk legjobb tanítványainkat is, akik belekóstolhattak ebbe a légkörbe, megdolgozhatták, átszűrhették magukon az itteni anyagot. A tábort idén két irodalmi kísérőrendezvény – Korpa Tamás költő és Halász Margit író kötetbemutatója – színesítette, valamint eleget tettünk a néhány éve létrehozott Lácacsékei Művésztelep meghívásának is” – fogalmazott Fátyol Zoltán művészeti vezető.

Fotó: Vámospércs Városi Önkormányzat

Megnyitóbeszédében Ménes Andrea polgármester kiemelte, hogy a művésztelep jelentette szellemi tőke a település legfontosabb értékei közé tartozik. „Röviden: felbecsülhetetlen. Hosszabban: szerves fejlődés eredménye hely és inspiráció, település és telep, couleur és locale között. Az első művésztelepet 1992-ben, a település fennállásának 700. évében rendezték, a mostanit, a harmincadikat, az újból várossá válás huszadik évében – ezek az egybeesések talán nem a véletlen művei… Öröm számunkra, hogy az idén teljes felújításon áteső, 21. századi igényeknek megfelelő művelődési házunkban helyet biztosíthatunk a művésztelep állandó kiállításának! Jó gazdái szeretnénk lenni az alkotásoknak.”

Fotó: Vámospércs Városi Önkormányzat

A szervezők 2021 folyamán jubileumi katalógusba szerkesztve is törekednek Hajdú-Bihar megye második legrégebbi telepének, alkotóinak és alkotásainak bemutatására. Az idei résztvevők névsora: Durucskó Zsolt, Éles Bulcsú, Fátyol Zoltán, Horváth Zsófia, Kopócsy Judit, Lehó István, Lénárt Attila, Papp Károly, Somogyi László Gábor, Szűcs Réka, Varga József és Vida Márton; rövidebb időre pedig B. Nagy Gabriella, Brugós Zenóbia, Fátyol Viola, Kányási Holb Margit, László János, Nagy Sándor Zoltán csatlakozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában