Ismertették a programokat

2021.08.25. 12:26

Bábos találkozóval nyitja évadát a Vojtina

Idén is Debrecen bábszínháza nyitja a város kulturális őszi szezonját.

A Vojtina Bábszínház hivatalos évadnyitója, az Idesüssetek Pajtikák! Vörössipkások Találkozója esemény bemutatása Helyszín: Vojtina Bábszínház, színházterem (nagyterem) Résztvevők: Dr. Puskás István, kulturális alpolgármester (DMJV) Asbóth Anikó, igazgató, Vojtina Bábszínház Láposi Terka, játszószínház művészeti vezető, Vojtina Bábszínház

Fotó: Kovács Péter

Jubileumi évadát a pandémia miatt javarészt az online térben tarthatta meg ugyan, a következőt már a személyes élmények és találkozások reményében szervezte meg a Vojtina Bábszínház.

Puskás István alpolgármester | Fotó: Kovács Péter

A teátrum szerda reggel a bábszínház nagytermében tette közzé a 2022/23-as évad programjait, köztük a hagyományteremtő szándékkal életre hívott bábos seregszemle, a Vörössipkások találkozójának részleteit. Puskás István alpolgármester köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vojtina társulata csak „papíron” ment szabadságra a nyáron: Debrecen belvárosban és a Nagyerdőn is színvonalas szórakozást biztosított előadásaival a családoknak. Hozzáfűzte: a járvány negyedik hullámának küszöbén kétségekkel indul az idei évad is, de reménykedik abban, hogy a programoknak nem kell az online térbe költözniük.

Asbóth Anikó igazgató | Fotó: Kovács Péter

Asbóth Anikó igazgató először arra emlékeztetett, hogy a 45. évadot nem a reményeiknek megfelelően zárták, ám a bábszínház közösségi oldalán bemutatott produkciókat várhatóan a következő évadban a valós színpadon is láthatja majd a közönség. A bábszínház vezetője beszélt arról a szeptemberben megjelenő kötetről is, melyet Dallal vagyok tele címmel közösen állított össze Láposi Terkával, a játszószínház művészeti vezetőjével.

Elhangzott az is hogy elkezdődött a Vitéz László interaktív bábtér kialakítása, mely méltó helye lesz a Kemény-hagyaték bemutatásának.

Az évadnyitással kapcsolatban a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző évadban tapasztaltak szerint a bábszínházi élmény csakis a valós térben érvényesülhet maradéktalanul. Ennek érdekében ősszel felmérik az iskolák, az óvodák, valamint a családok igényeit is.

Az új évad bemutatói között szerepel majd többek között a virtuális térben már bemutatott Vas Laci, valamint az Arika, az elkápráztatóművész, de tavasszal bemutatják A tengerlépő cipő című előadást is.

Láposi Terka játszószínház művészeti vezetője | Fotó: Kovács Péter

Láposi Terka úgy vélekedett: új fajta visszatérés jellemzi most a társulatot a több mint másfél évig tartó kihívások után. – A szakmai munkát illetően a türelem, a rugalmasság az átgondoltság mellett a felelősségtudat is lényeges szerepet játszott a pandémia időszakában – jegyezte meg. Rámutatott arra is, hogy új közösségszervező kommunikációra van szükség a bábszínház eddigi vizuális jegyeinek megtartásával.

A teátrum népszerű programjai, mint a Babusgató, a kiállítások és a rítusjátékok is kizárólag személyes jelenléttel valósíthatóak meg, így várhatóan az új évadban már ezeket sem kell nélkülöznie a Vojtina közönségének. Láposi Terka a színházi nevelési program részleteinek ismertetése mellett kiemelte a sajátos nevelési igényű gyerekek számára életre hívott Érzékeny színház elnevezésű programsorozatot is.

– A Vörössipkások találkozóját első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal rendezzük meg augusztus 29-én, de ennek ötlete már 2005 óta formálódik, akkor vette át ugyanis Kossuth-díját Kemény Henrik, majd kezdett el gondolkodni a hagyaték sorsáról – tudatta Láposi Terka.

Fotó: Kovács Péter

Az évadnyitóval egybekötött találkozón hat Vitéz László-bábjátékos mutatkozik be három helyszínen: a Nagytemplom mögötti Emlékkertben, az Ötholdas Pagonyban, valamint a Nagyerdei Kultúrpark Vitéz László színpadán. Az előadásokat izgalmas kísérőprogramokkal, többek között a Piros ajtók című kiállítással színesítik a szervezők. Amennyiben az időjárás nem kedvez az Idesüssetek, pajtikák! címmel meghirdetett vasárnapi szabadtéri programoknak, a Vojtina Bábszínáz belső tereiben rendezik meg a Vörössipkások találkozóját.

Szakál Adrienn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában