Tárlat

2021.08.25. 10:34

A múltidéző térképeink között

Sok vendéget vonzó kiállítás nyílt a nádudvari Kincsesházban.

Forrás: Marján László

A Múltidéző térképeink című tárlatot Ferenczyné Csáki Annamária muzeológus nyitotta meg, s személyes élményként megosztotta: évekkel korábban ő is „vándoroltatta” szülőföldünk ezen térképeinek egy részét a megyében tárlatról tárlatra. Előtte Bodó Sándor államtitkár, országgyűlési képviselő, Nádudvar város díszpolgára köszöntőjében kiemelte, hogy tanárként is azt tapasztalta: a térképek varázslatos világa még a tanulás iránt kevésbé fogékony diákokat is leköti. A térkép érzelmileg is közel áll hozzánk: kisebb közösségeket, települést, de nemzetünket is tudja erősíteni.

Mészáros Lilla általános iskolai tanuló a „Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj” sort is tartalmazó Radnóti verset szavalta míg a Kéknefelejcs Citerazenekar hangszeres muzsikájával segített visszarepülni Nádudvar környékének a régi térképek által bemutatott világába. A Kincsesház vezetője Ludmanné Papp Ilona konferálása mellett zajló ünnepségen Kovács Zsolt térképész, mint a kiállítás rendezője beszélt annak létrejöttéről és felépítéséről, a helytörténet és a kézművesség kettősének megjelenítéséről. Idézte – Ferenczyné Csáki Annamáriához hasonlóan – Arnóth Sándor néhai országgyűlési képviselőt, múzeumigazgatót is: „ez a térképkiállítás a hazaszeretetről szól”.

A 60 térkép mellett 110 régi fénykép, mézeskalács, grillázstorta mellett ifj. Fazekas István a térképekhez korban és témában illeszkedő 16 cserépedénye egészítette ki a kiállítás anyagát.

Marján László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában