élő hagyományok

2021.07.21. 11:35

A Bihari Népművészeti Egyesület nem maradt magára a gondjaival a pandémia ideje alatt sem

Akadtak nehézségek, de a célokért mindent megtettek.

Fotó: BNE-archív

Az idén a fennállásának 28. évfordulóját ünneplő Bihari Népművészeti Egyesület fő céljainak tekinti azoknak a mesterségeknek a fenntartását, továbbéltetését, visszatanítását, amelyek a bihari vidékünkön hagyományosnak számítanak – ezt azonban nem volt egyszerű teljesíteni az elmúlt másfél évben, ugyanis a járvány jelentősen hatott az egyesület munkájára, illetve a tagok, főként a „főállású” mesterek mindennapjaira – fogalmazott lapunknak Kolozsvári István elnök. – Szakmai tevékenységünket pályázatokból valósítjuk meg, de mivel a veszélyhelyzet ideje alatt szünetelt a tevékenység, így ezeket a forrásokat tovább tudjuk vinni, szóval ezek átütemezésére volt szükség. 2020-ban a nyári és kora őszi időszakunk igen intenzívre sikeredett, hisz a májusi nyitás után megvalósítottuk nyári gyermek- és felnőtt-alkotótáborainkat, részt vettünk a Bihari Honismereti Tábor és a Partiumi Szabadegyetem megszervezésében is. A népművészeti terület legnagyobb országos fesztiválja, a hagyományosan az augusztus 20-i ünnepi hétvégén, a Budavári Palotában megszervezett Mesterségek Ünnepe is meghiúsult az elmúlt évben, de a Népművészeti Egyesületek Szövetsége úgy döntött, hogy régiónként rendez kisebb rendezvényeket. Így láthattuk vendégül az Észak-Alföld régió népművészeti egyesületeit a debreceni Dósa nádor téren, és legalább ebben a körben tudtunk találkozni egymással és a közönséggel tavaly is – foglalta össze az elmúlt időszak történéseit.

Feladatuknak tekintik, hogy átadják a tudást a gyermekek számára – csak így lehet megőrizni a hagyományokat | Fotó: BNE-archív

Kitették a szűrét…

– Számos települési rendezvényre eljutottunk, és októberben nyílt meg Berettyóújfaluban az ötévente meghirdetett Élő Népművészet országos pályázat észak-alföldi regionális kiállítása. Az egyesületek és az egyéni alkotók számára egyébként több egyedi támogatás lehetősége is megnyílt az elmúlt egy évben, így – bár sok nehézség adódott – azt mondhatjuk, hogy nem maradtunk magunkra a gondjainkkal a pandémia ideje alatt sem. Az idei évünk is úgy indult, mint a 2020-as. Ismét a nyár eleje jelentette a nyitást. A táboraink a szokott rendben elkezdődtek, a saját rendezésűek mellett járjuk a bihari települések iskoláit, napközis táborait is. Lezajlott a Kitesszük a szűrét… című országos pályázatunk, amelyre nagyon nagy számú pályamunka érkezett. Ennek a kiállítása is látogatható augusztus közepéig. Komádiban az 50 éves hímzőkört köszöntjük szeptemberben, egy országos tárlattal. Késő ősszel pedig reményeink szerint megtarthatjuk a gyermek- és ifjúsági korosztály országos pályázatának regionális kiállítását és díjátadóját, szintén Berettyóújfaluban – ismertette.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában