Visszatekintések három életútra

2021.06.29. 07:30

„Talpon maradni”: kerekasztal-beszélgetést hallgatott a Múzeumok éjszakájának közönsége

Keczán Mariann (balról) moderálásával Wittner Mária, Zavadovics Katalin és Mojzesné Székely Katalin saját életútjáról vallott | Fotó: Szabó Magda Emlékház-Archív

Árvaházból a Magyar Érdemrend Nagykeresztjéig, eladói munkától a könyvkiadó vezetéséig, bányavárosból a tudományos kutatások világába. A Szabó Magda Emlékházban szombat este a női szerepvállalásé volt a főszerep dr. Keczán Mariann irodalomtörténész moderálásában.

Wittner Mária ’56-os szabadságharcos gyermekkorát és a forradalmi eseményeket idézte fel. – Klerikális neveltetésem miatt képzőművészeti oktatásba nem engedett a rezsim, egy sárvári reálgimnáziumba vettek csak fel. Ezt második osztály után otthagytam, így egyenesen a Szolnoki Gyermek- és Ifjúságvédő intézetbe kerültem. Életem egyik legstabilabb pontja volt, visszagondolva a legjobb helyre kerültem – emlékezett vissza Wittner Mária. Aztán jött a nagy szerelem, és ’56-ban megszületett a fia, akit a legsötétebb Rákosi-idők ellenére megkereszteltetett. Az események ekkor vettek gyorsuló tempót: az 1956-os forradalom eseményeiben az első naptól részt vett. Kétszáz napot töltött börtönben halálraítéltként, majd életfogytiglanra változtatták az ítéletet.

Keczán Mariann (balról) moderálásával Wittner Mária, Zavadovics Katalin és Mojzesné Székely Katalin saját életútjáról vallott | Fotó: Szabó Magda Emlékház-Archív

Kultúrmisszió

Zavadovics Katalin, a Libri Könyvesbolt egykori vezetőjének családjában nem voltak férfiak, ez meghatározta szemléletmódját. Debreceni gimnáziumban tanult, majd egy könyvesboltban helyezkedett el eladóként. – Az életem úgy alakult, hogy polcok törölgetésével kezdtem, s bár utáltam, az élet úgy hozta, hogy a néhány hetes gyakorlati időből egy egész élet lett. A könyvek által nagyon sok ismeretséget tudtam kötni, és remélem, hogy sokakat indítottam el azon az úton, hogy megszeressék az olvasást. Az író-olvasó találkozók szervezésével pedig azt is be tudtuk bizonyítani, hogy ez a szakma nemcsak az értékesítésről szól, hanem kultúrmissziót is be tudtunk tölteni – emlékezett vissza.

Mojzesné dr. Székely Katalin szociológus édesapja közép­osztálybeli, édesanyja négy elemit végzett parasztlány volt, a borsodi bányavidéken nőtt fel. – Úgy, érzem, csak ilyen körülmények között alakulhatott ki bennem a végtelen szolidaritás érzése. Csak egy olyan vidéken, ahol nyolc órára lemennek a föld alá az emberek, és minden héten felhoznak valakit, aki már nem él. A bányászok jó szerencsét kívántak egymásnak, ez a köszöntés egész életemen elkísért.

Göröngyös út vezetett ahhoz, hogy a Debreceni Egyetemre kerüljön: – Tanítani akartam, nem tudósnak állni, mert nagyon szerettem az embereket, akik valamiért mindig szerettek engem. Egyetemi polgárként megtaláltam azt a gyönyörűséget, melyet nem munkaként, hanem hivatásként éltem meg – vallotta a nyolcvankét éves szociológus. A kerekasztal-beszélgetésen Wittner Mária bemutatta új kötetét, a Hagyatékot.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában