Továbbvinni a hagyományokat

2021.06.24. 18:49

Turisztikai értékek a Hortobágyon: hiánypótló konferenciát tartottak Hajdú-Biharban

A kézművesség és a turizmus találkozása volt a téma.

Fotó: Fekete Andrea

Neves szakemberek közreműködésével tartottak konferenciát a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület (HBMNE) szervezésében csütörtökön a nádudvari Népi Kézműves Szakgimnáziumban. A konferencia célja volt a népi kézművesség és a turizmus múltjának, jelenének felvázolása a Hortobágy vonzásában, továbbá annak vizsgálata, hogyan találkozhat egymással minél termékenyebben a két fontos ágazat.

A konferenciát Maczik Erika, Nádudvar polgármestere nyitotta meg, majd Hubert Erzsébet, a HBMNE elnöke köszöntötte a résztvevőket, és ismertette a nap programját. Danyi Zoltán, a Hortobágyi Nemzeti Park Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának vezetője előadásában a Hortobágyi Nemzeti Park helyi értékeket támogató szerepéről beszélt. Kiemelte a szakmai eszmecserék fontosságát, majd vázolta a fejlesztési területeket, amelyek egy pályázati- és ösztöndíj-támogató program segítségével a népi kézművességnek ad majdan még nagyobb teret.

Folyamatos kommunikáció

Gencsi Zoltán Hortobágy-díjas erdőmérnök a magyar szürke marha útjáról tartott előadásában rávilágított arra az útkeresésre, amely az ősi háziállatunk minden „alkatrészét” felhasználva jeleníti meg és hozza elő a régi és még ma is élő mesterségeken kívül az ezzel kapcsolatos rendezvényeket, népdalgyűjteményeket. Ismertette a történelmi előzményeken kívül a hajdú emberek, városok mai, ezzel kapcsolatos ténykedéseit is. Erdei Nóra PR- és közösségimédia-menedzser Debrecen város idegenforgalmi adatait ismertette, valamint rámutatott a szakemberek kommunikációjának fontosságára a turizmus fejlesztése és a kézművesség felé terelése érdekében. Ifj. Fazekas István fazekas népi iparművész sok-sok kép segítségével mutatta be a fazekasfesztiválok majd’ 20 éves múltját, Virágos Lajosné Kozák Anikó pedig a HBMNE hagyományos programjait ismertette. A konferencia ebéd után is folytatódott, az előadások között pedig igazi kerekasztal-beszélgetésként vitatták meg a résztvevők a fejlesztési és a pályázati lehetőségeket, valamint az ilyen jellegű szakmai eszmecserék fontosságát.

Fekete Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában