múzeumok éjszakája

2021.06.21. 13:28

Koncert, slam-est és éjszakai városjárás várja a kultúra szerelmeseit

A tárlatvezetéseket és könyvbemutatókat izgalmas kísérőrendezvények színesítik a Múzeumok Éjszakáján.

Fotó: Kiss Annamarie

A Múzeumok Éjszakája alkalmából szombat délutántól éjszakáig várják a látogatókat a debreceni kulturális intézmények. A programkínálatról Puskás István alpolgármester beszélt hétfőn a Déri Múzeumban.

Az idei Múzeumok Éjszakáján a járványhelyzet már lehetővé teszi, hogy a zárt intézményi terekben is programok várják a látogatókat. A városban már megszokott rendezvénytípusokkal, tárlatvezetésekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal és izgalmas koncertekkel készülnek a szervező intézmények, de az óvatosság jegyében limitált nézőszámmal.

Idén sem lesz közös karszalag, a kedvezményes belépőket a 2020-as Múzeumok Éjszakájához hasonlóan az intézményeket látogatva, a helyszínen lehet majd megvásárolni.

Június 26-án, szombaton a Déri Múzeum, a Debreceni Református Kollégium, a Nagytemplom, a Debreceni Zsidónegyed, a Modem, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára, a Kölcsey Központ és a Szabó Magda Emlékház várja a közönséget, az intézmények részletes programkínálatáról azok honlapjain olvashatunk.

Csillagos ég a múzsák lakhelyén

Családi- és gyermekprogramokkal indul szombaton az estébe hajló rendezvény, melynek programelemeit a járványügyi szabályozások miatt a szervezők ezúttal külön-külön, saját intézményeikre szűkítve állították össze. Puskás István alpolgármester kiemelte: új kiállítással készül a a Debreceni Református Kollégium, új partnerként a DAB-Székház is látogatható lesz, itt a Csokonai Színház művészei mutatják be Buka László festőművész és Rácz Zoltán építész közös tárlatát. A Debreceni Irodalom Házában igazi kuriózummal találkozhatnak a résztvevők, Tér-Mozgás-Játék címmel mutatják be ugyanis a nemrég elhunyt Konok Tamás és Vásárhelyi Tamás interaktív kiállítását. – A programfüzet gazdagságából úgy tűnik, szombaton visszatér a fesztiválhangulat Debrecenbe egészen a nyári rendezvények nagy fináléjáig, a Virágkarneválig – jegyezte meg Puskás István.

Tűzzsonglőrök és dixieland

A Déri Múzeum minden korosztálynak izgalmas élményeket ígér. A „múzsák lakhelye” előtti téren kreatív foglalkozással várják a legkisebbeket, majd végig élőzene szórakoztatja a közönséget egészen a késő esti tűzzsonglőr-bemutatóig, míg a múzeum dísztermében vetített képes előadásokon vehetünk részt.

A Modembe szintén érdemes családdal érkezni kora délután, ahol a Ringató után a Vojtina Bábszínház előadása és múzeumpedagógiai foglalkozások is lesznek. Závada Péter író is itt mutatja be új kötetét, a szerzővel Áfra János beszélget a kortárs galéria belső kertjében. Vitáris Iván és Mercs János színművész tárlatot vezet, de a koncertélményről sem kell lemondania, aki a szombaton ellátogat a Modembe, ahol színpadra lép a Neonhal Zenekar.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában