fotókkal

2021.06.21. 21:09

Ima a gyermekekért: megnyílt Palotai Erzsébet új tárlata

A képek érzékeltetik, hogy a rettenetből, a fájdalomból lehet életet, szépséget létrehozni.

Fotó: Molnár Péter

Palotai Erzsébet festőművész képeiből nyílt kiállítás „Ima a gyermekekért” címmel hétfőn késő délután a debreceni Pásti utcai ortodox zsinagógában. A vernisszázs (műtárlat) az eldobott, elhagyott, bántalmazott gyerekeknek állít emléket.

Az eseményen köszöntőt mondott Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, aki elöljáróban megjegyezte, hatalmas boldogság számára, hogy megnyithatott a zsinagóga. – Sokáig elszólított minket a kultúrától és a művészettől a pandémia, de reménykedünk benne, hogy a nyitást követően számtalan eseménynek ad majd otthont a szentélyünk. Úgy gondolom, bátran kijelenthetjük, a jelenleg megtekinthető galéria méltó mérföldköve a következő időszaknak – fogalmazott.

Emberi értékek

Palotai Erzsébet a hétfői megnyitón | Fotó: Molnár Péter

Az emberi társadalomban mindig fontos volt az utódlás biztosítása, a gyermekvállalás, a gondoskodás és áldozathozatal. Úgy tűnik, mára ez megváltozott, mint annyi minden, ez is összekuszálódott, értékzavaros lett. Szétesni látszanak az alapvető emberi értékek. A tárlat szembesíteni kívánja a felnőtt társadalmat azzal, hogy az emberi világ nem jó úton halad – ami Kazimir Ágnes pszichoterapeuta véleménye szerint sikerült az alkotónak. – A képek érzékeltetik, hogy a rettenetből, a fájdalomból lehet életet, szépséget létrehozni. Ez azonban csak akkor sikerülhet, ha nem vagyunk egyedül, van mellettünk támasz, aki segíti utunkat – hangsúlyozta megnyitóbeszédében. A festőművész elmondta, másfél éven át dolgozott a képeken, amelyeket most először lehet megtekinteni, de úgy vélekedett, a jövőben biztosan lesz még folytatása. – A kiállítás elején volt olyan, aki megjegyezte, ugyanolyan módon és gesztusrendszerrel festettem ezeket a képeket, mint az előzőeket. Nos, bármilyen hihetetlen, akármennyire is tragikus a téma, fantasztikus élmény volt számomra felvinni minden egyes ecsetvonást a vászonra – mondta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában