Trianon

2021.06.04. 19:35

A cívisvárosban is megemlékeztek a fájó évfordulóról

Kósa Lajos: A nemzeti összetartozás napja figyelmeztet bennünket arra, hogy újrakezdeni, újjáépíteni mindig lehet.

Fotó: Kiss Annamarie

Először az országzászló felhúzását láthatták, majd a Himnuszt és a Szózatot hallhatták mindazok, akik péntek délután a Bem térre érkeztek, hogy közösen emlékezzenek meg Trianon 101. évfordulójáról.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő emlékbeszédében kiemelte: ma már teljesen világos, hogy a 2. világháború magvait a diktátum aláírásával vetették el, nem nemzetek, hanem politikusok. – Nagyhatalmi motivációk és hazugság vezérelte őket, amikor Magyarország lassú kivéreztetéséről beszéltek. Sem jogok, sem méltányosság, sem az igazság keresése nem kapott helyet a döntésben. Kiderült, hogy hiába darabolták fel az országot, a nemzeti kultúrát határok nem tudják elválasztani. Fény derült arra is, hogy a magyar civilizációs hagyományokat nem lehet határokkal elválasztani. A nemzeti összetartozás napja emlékeztet bennünket arra, hogy mindig újra lehet kezdeni és újjá lehet építeni, ha van erőnk és hitünk, akkor a magyaroknak ez sikerülni fog – mutatott rá Kósa Lajos.

Szó volt arról is, hogy mi vezethette eddig is sikerre és túlélésre hazánkat. – Az első a közös, keresztény hitünk, ami több mint ezer éve támasztja a magyar államiságot. A másik a nemzeti identitás: magyarként kisebbségi sorban, állandó beolvasztó kísérleteknek kitéve is a nemzeti öntudat óriási megtartó erő volt nemcsak a határokon túl, hanem a határon innen is. A kultúra fantasztikus erejével igazolta Európában, hogy a magyaroknak ott helye van. Ez a küldetésünk mindig kell, hogy emlékeztessen: a kultúránkat ápolnunk, óvnunk és fejlesztenünk kell – világított rá a politikus. Hangsúlyozta: segített maga az anyanyelv, és az az elképesztően erős civilizációs hagyomány, ami Magyarországot jellemzi. Ennek kapcsán beszélhetünk ezeréves jogfolytonos államiságról, amit kevesebb mint tíz ország és nép tudhat magáéak az egész világon, és mi közöttük vagyunk.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő | Fotó: Kiss Annamarie

– Akkor, amikor kitettük magunkat a nagyhatalmak kénye-kedvének, a magyarság mindig rosszul járt. Nekünk azon az úton kell járnunk, ami a magyarok érdekeit követi és kiírja azt az elemi jogot, hogy itt, a Kárpát-medencében a magyarokról csak a magyarok dönthetnek. Kósa Lajos végül emlékeztetett: fontos, hogy az összetartozás napján a koszorúkat abban hitben helyezzük el, mely szerint Magyarország és a magyarság a következő ezer évben is sikeres lesz.

Dánielfy Zsolt, Újhelyi Kinga és Meleg Vilmos színművészek előadása után a megemlékezés koszorúi is A magyar fájdalom szobra elé kerültek.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában