Visszatér az ikonikus sorozat

2021.05.25. 13:16

Újra megtelik élettel a Central Perk kávézó

Egy különkiadás erejéig újra együtt láthatjuk a Jóbarátok vígjátéksorozat szereplőit.

Fotó: Shutterstock

Tíz évad és 236 epizód után egy speciális résszel tér vissza a Jóbarátok stábja. A ’90-es és 2000-es évek sikersorozata nézők millióit szegezte a képernyőhöz, és három évtizeddel később is generációk kedvenceként tartják számon. Az alkotás mögötti sikerről szakembert kérdezett a Hajdú-bihari Napló.

Váró Kata Anna filmkritikus szerint több okból is sikerre volt ítélve a sorozat, de leginkább a profizmusa miatt vált világhírűvé. – Ahhoz képest, hogy milyen keveset kerestek eleinte, a végén a legjobban kereső sorozatszereplőkké váltak, ez pedig nem véletlen. Rengeteg oka van a sikerüknek: szerethető karakterek voltak, a helyszín, a kávézós életmód is bevonzotta a nézőket. A forgatókönyvírók ráadásul meghúzva a váratlant, közönség előtt vették fel a jeleneteket, és ha az előre megírt szöveg nem működött, négy-öt író azonnal ugrott, és addig javította, amíg nem nevettek. A vígjáték a legnehezebb műfaj: ahhoz, hogy még évekkel később, kultúrákon át is üljenek a poénok, hihetetlen munka kell, és remek írói érzék. Ez nagyon keveseknek sikerül. Itt azonban ültek a poénok, agyongyakorolt részek voltak, ami segített a sorozatnak, és később más művek készítői számára is bevált recept lett. Én személy szerint nem voltam a Jóbarátok nagy rajongója, de a profizmusát magam is oktatom: a szereplők négy-öt erős jellemvonással voltak ellátva, és ezt folyamatosan ütköztették. Ha az egyik hős tisztaságmániás, a másik rendetlen, és máris adva volt egy csomó komikus konfliktushelyzet – emelte ki a szakember.

Fotó: Váró Kata Anna archívuma

Lelki és társadalmi háttér

A filmkritikus egyfajta érzelmi visszacsatolást lát a visszatérés mögött. – Egyrészt a rajongói igények miatt szokás találkozót vagy visszatérést szervezni. Másrészt minden sorozat kifut egyszer, miután kifújt belőlük a szufla. Érzik is ezt az emberek a sokadik évadnál, de sajnálják elengedni. Így egy visszatérés nosztalgikus érzést ad, hiszen a nézők a fiatalságukkal, emlékeikkel azonosítják a kedvenc sorozatukat – hangsúlyozta, hozzátéve, a Jóbarátok egészen új társadalmi megvilágításból indított. – Az első, fiatal felnőtteket bemutató mű volt, a „kapunyitási pánik” remek leképezése. Az egyetem után munkát vállaló, egyedül, a nagybetűs életbe becsöppenő, húszas éveiben járók próbálkozását mutatta be. Ezt addig egyetlen sorozat sem tudta magával hozni. Tinivígjátékok, tinédzsersorozatok előtte is voltak, az idősebb korosztály ügyes-bajos dolgaival is foglalkozott már néhány alkotás. A fiatal felnőttek gondjait, örömeit azonban egyértelműen ők vállalták be először – összegezte Váró Kata Anna.

A különleges adás a Jóbarátok 25. születésnapja alkalmából május végétől lesz látható.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában