új kihívások

2021.05.25. 20:37

Új igazgató a szoboszlói kultúra élén

Sós Csaba példaként és személyes motivációként tekint a színészlegenda rokonra.

Fotó: Tibai Irma

Dr. Sós Csabát nevezte ki a fenntartó önkormányzat május 16-ától a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójának. A fiatal vezető számára új kihívás a kultúra sokoldalúsága a település hajdúvárosi, mezővárosi, turisztikai központi jellemvonásainak tükrében.

Bölcsészként végzett filmelmélet és filmtörténet alapszakot, majd esztétika mesterszakot, ezt követően a modern filozófia programban doktorált a Debreceni Egyetemen, azután kulturális szervező képesítést is szerzett. Óraadóként tanított az egyetemen. Legutóbb művelődésszervezőként, megbízott igazgatóként dolgozott szülővárosában, Balmazújvároson. Ott látta meg a napvilágot Sós Imre, a fiatalon elhunyt népszerű, híres magyar színművész. Az ő örökségét is hordozza, mert nagyapja édestestvére volt. Innen az indíttatás a filmvilág és a kultúra iránt. – A Körhinta minden képkockájára emlékszem – idézi fel gyerekkorát, amikor a családdal rendszeresen együtt nézték ezeket a filmalkotásokat.

Fotó: Tibai Irma

Sós Csaba múlt év novemberétől a szoboszlói művelődési központ művelődésszervezője, így a pandémia miatti korlátoktól eltekintve megismerkedett az itteni adottságokkal, lehetőségekkel. Folyamatosan építi ki a kapcsolatokat a különböző szervezetekkel, s gőzerővel készülnek kollégáival a nyári programokra. A pandémia miatt egyelőre a szabadtéri színpadra alapoznak, s a nagy hagyományú rendezvényekre fókuszálnak. A tervek szerint egyaránt lesznek újítások a folkhétvégében, a dixielandnapokban és a Kösely-kupa lovasversenyben. A Szoboszlói Nyár 2021 eseménysorozata is a jogszabály adta lehetőségekhez igazodva lesz megszervezve. Az igazgató új kiállításkoncepcióban gondolkodik, tervezi a színházkultúra felvirágoztatását, részt vesznek az országos Déryné programban. Emellett lesznek nótaestek, operettestek is. A civil közösségekkel együttműködés keretében szeptember 10–12-re tervezik a gasztro- és borfesztivál kulturális programjait.

– Hajdúszoboszlón sokkal erősebb a polgáriasodott jelleg Balmazújvároshoz képest, s azt remélem, hogy a magasabb kulturális igények iránti fogékonyság a város jellemzőiből következően erős – fejtette ki Sós Csaba. A Napló kérdéseire elmondta, példaként és személyes motivációként tekint a színészlegenda rokonra. Szerinte kevéssé ismert a nép éltetett színészfiáról, hogy kitűnő tanuló volt, már gyermekként utcaszínészkedett Újvároson, rendkívül művelt és sokoldalú személyiség volt. Népnemzeti, de nyitott a kultúra egyéb ágai iránt. Nem véletlenül hasonlították a franciák Gérard Philipe-hez. – Az én emlékezetemben Sós Imre, a színész inkább stendhali impulzív hősként él, nemcsak népnemzetiként, hanem univerzális emberként. Ez a szemléletmód jellemez engem is a kulturális programszervezésben – vallja az új igazgató.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában