Védettségi igazolvánnyal lehet menni

2021.05.10. 11:48

Kezd visszatérni az élet a könyvtárakba

A Méliusz egyelőre csak alapszolgáltatásokkal ugyan, de nagy sikerrel nyitott.

Forrás: Matey István

Egymásnak adták a kilincset a Méliusz Könyvtár központi épületének látogatói a Napló péntek délelőtti ottjártakor. Annak ellenére, hogy az esős időjárás nem kedvezett a könyvtárlátogatásnak, ki-ki esernyővel vagy a kabátja alatt védve a kölcsönzött olvasnivalót tért be a Bem téri létesítménybe. Az intézmény szakemberei elfoglalták az ügyfélpultot, a zenei részleget és a beléptetéshez szükséges fogadóasztalt, a gyermekrészlegen a legkisebbeknek szánt olvasmányok is egytől egyig a helyükön várták kis kölcsönzőiket.

Az első olvasó a nyitás pillanatában toppant be a könyvtárba, előkerült a védettségi igazolvány is, szabad utat adva az élménynek.

A zenei részlegen Mojzes Edit és Sallai Kálmán könyvtáros komolyzenei kottákat válogatott, és mint elmondták, tapasztalataik alapján elsősorban a „zeneművészetis” hallgatókra, de sok könnyűzenét játszó kölcsönzőre számítanak, mivel ezek a kiadványok újonnan több ezer forintba kerülnek. Arról, hogy milyen változtatásokkal nyitott a könyvtár, illetve használhatják-e az olvasók a pandémia alatt kiállított kölcsönzőautomatát, Vranyecz Tünde igazgatóhelyettest kérdeztük. Leszögezte, hogy folyamatosan figyelik az olvasói visszajelzéseket, nyomon követik a forgalmat, az adatok alapján döntenek, és a tapasztalatokhoz igyekeznek minden területen alkalmazkodni.

– Fontos volt újragondolnunk a nyitvatartást, mivel a kisgyermekekkel érkező családoknál azt tapasztaltuk, hogy szombaton korai volt a 16 órás zárás, ezért a nyitvatartást ezen a napon 18 órára hosszabbítottuk meg. Az este 20 órás zárás ugyanakkor már nem volt indokolt, mivel a könyvtárunk 19 óra körül gyakorlatilag kiürül, ezért hétköznap ekkor be is zárunk – tudatta Vranyecz Tünde. Arról is beszélt, hogy ez a hónap még az alapszolgáltatásoké a Méliusz Könyvtárban, azonban a nyár beköszöntével már különböző programokon is részt vehet a közönség.

Vranyecz Tünde | Fotó: Matey István

Amíg a világjárvány több hullámában minden kulturális intézmény zárva volt, az épület előtt felállított kölcsönzőautomata oázisként szolgált a debreceniek számára, ez volt ugyanis az egyetlen elérhető kulturális szolgáltatás a cívisvárosban. – Amíg az intézményünk zárva volt, a berendezés szinte folyamatosan tele volt olvasnivalóval, és azt tapasztaltuk, hogy a hajnali és a késő esti órákban egyaránt használták olvasóink. A továbbiakban több ilyen automata felállítását is tervezzük megyeszerte. Az eddig tapasztalt népszerűsége miatt már nemzetközi szinten, szakmai konferenciákon beszélnek az újításunkról, emellett így tudjuk biztosítani a 24 órás szolgáltatást – összegzett végül a szakember. A Méliusz Könyvtár a kormányrendeletnek megfelelően védettségi igazolvánnyal látogatható.

Akik még nem rendelkeznek az okmánnyal, a könyvkölcsönző automaták által juthatnak olvasni- és hallgatnivalóhoz, illetve így juttathatják vissza a kölcsönzött kiadványokat.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában