kedvenc társasjátékaink VIII.

2021.05.21. 14:56

Kegyetlen harcok, rejtélyes rituálék az őserdő mélyén – a maja istenek újra köztünk járnak!

A Hexa Kör egy debreceni csoport, melynek célja, hogy összefogja a városban élő gamer típusú társasjátékok kedvelőit, emellett játékalkalmakat biztosítson nekik az Ifjúsági Házban.

Fotó: Birtók Benjámin

Végre kezd visszatérni az élet a vidékre, egyre inkább úgy tűnik, biztonságosan leülhetünk akár nyilvánosan is társasozni egyet! Ennek apropóján mi is folytatjuk a Kedvenc társasjátékaink című sorozatunkat. A most következő részében a mezolitikum korának Közép-Amerikájába kalauzoljuk a kíváncsiskodókat.

Eljött a véres harcok, a rettegett istenek és a rejtélyes, törzsi rituálék kora: a végén csak egy maradhat!

A Mezo egy összetett, de tanulható társas, amelyben 2-4 játékos versenghet egyszerre a végső győzelemért, a játékidő pedig akár 120 percre is rúghat. Rutinos gamereknek nem lesz nagy újdonság a területi dominanciára épülő mechanika, a Mezo harcrendszere azonban több csavart is tartogat, például – a Blood Rage-hez hasonlóan – nem feltétlenül az jár majd a legjobban, aki megnyeri az adott területért vívott csatát.

Fotó: Birtók Benjámin

A játékosoknak három egymást követő korszakon át kell vezetnünk a választott törzseket, amelyek összetételét bajnokok, harcosok, sámánok és az általuk tisztelt istenek alkotják. Az egyes korszakok sajátosságai – mint több másik társas esetén is – a saját „frakciónk” táblájának mezői, illetve a nálunk lévő kártyák képességeinek keresztmetszetéből tűnnek majd elő, a játék tehát komplex gondolkodást kíván.

A Mezo több szempontból is megkapó társas, a legfontosabb talán az összetettség, amely nem mindennapi módon érvényesül az asztalon. A rétegeltséghez jó példa lehet a harcrendszer, a törzsi összecsapások során például bizonyos egységek a Xibalbába (túlvilág) távoznak, ez viszont nem jelenti azt, hogy onnan nem tudnak többé kikerülni, vagy a későbbiekben ez nem jelenthet akár előnyt is az adott fél számára.

Fotó: Birtók Benjámin

Az élményt nagyban befolyásolja a tematika, a kőkorszaki Közép-Amerika mitikus és izgalmas, de kegyetlen világának sajátosságai nagyon szépen kitűnnek a játék mechanikája által, ez pedig kéz a kézben jár a csomagolással. Ha az előnyökről beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a dizájn mellett sem. A Mezo egy gyakorlatilag kifogástalan tervezés eredménye, a grafikák és a színek páratlanul jól sikerültek, és ebbe egyaránt beletartoznak a figurák, jelölők és a kártyák is.

Fotó: Birtók Benjámin

Hogy ne tűnjünk teljesen elfogultnak, meg kell jegyezni, hogy a tematika ereje kétélű fegyver. Nem biztos, hogy az ilyen típusú, erősen mitológia-orientált (pl.: Blood Rage, Rising Sun és Mezo) társasok minden gamer számára a kedvencek között lesznek majd. Emellett a tapasztalat azt mutatja, hogy az első játék során nem mindig jön el a várt hatás, a sikerélmény, azonban ez ne riasszon el senkit sem. Felhívjuk rá a figyelmet, hogy ez a társas több alkalmat igényel, hogy valódi rutinossággal vezessük győzelemre a törzseinket, azonban megéri a befektetett időt!

A Mezo kipróbálható a Hexa Kör rendezvényein a Rocksuliban (Ifjúsági Ház).

Korábbi ajánlóink ide kattintva megtalálhatók.

Birtók Benjámin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában