fotók!

2021.05.21. 10:44

Különleges kiállítással nyert díjat a megyei levéltár

Az esztári önkormányzat által újragyártott vörös viaszpecsét zárja a tasakot.

Szécsi Tamás (bal oldalon) és Szálkai Tamás a megyei levéltárban az esztári levelekkel | Fotó: Kovács Péter

Fotó: KOVÁCS PÉTER

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Hajdú-Bihar Megyei Levéltára az Év levéltári kiadványa és kiállítása 2020 pályázaton az online publikációk (adatbázisok, online kiállítások) kategóriában nyerte el a III. díjat.

Nem csak családi levelek

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által évente meghirdetett esemény online díjátadóján értékelték a helyezést elért kiadványokat és kiállításokat, köztük az esztári önkormányzat és az MNL Hajdú-Bihar Megyei Levéltára együttműködésében készült virtuális tárlatot.

Szécsi Tamás (bal oldalon) és Szálkai Tamás a megyei levéltárban az esztári levelekkel | Fotó: Kovács Péter

A neves szakértőkből álló bírálóbizottság a szakmai tartalom mellett az esztétikai megjelenést is díjazta. – A pályázatunk némiképp rendhagyó volt, hiszen az online publikációk kategóriában nyújtottuk be az anyagunkat, miközben a kiállítás fizikailag is elkészült. Erre azért volt szükség, mert a tárlat megnyitóját a járványhelyzet miatt többszöri elhalasztás után sem lehetett megtartani. Egy kis kiállításról van szó, mivel konkrét helyre, a település újonnan épült rendezvénypajtájának a galériájához méretezve készült – tudtuk meg dr. Szálkai Tamás főlevéltárostól, a tárlat összeállítójától.

Az egykori földbirtokosok – az esztári Szunyogh família – leszármazottai a birtokukban lévő és a településhez kötődő különféle dokumentumokat: magán- és hivatalos levelezést, gazdasági és személyi iratokat átadták a helyi önkormányzatnak. Emellett a megyei levéltár és a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum anyagából is válogatott a főlevéltáros.

Nem csak a szó mai értelmében vett levelekről van szó, hiszen régen így neveztek minden dokumentumot, ezért hívják ma is a régi iratokat őrző intézményeket levéltáraknak. Ezekből a „levelekből” nyújt ízelítőt a kiállítás, amely apró mozaikok felvillantásával bepillantást enged egy bihari nemes család hétköznapjaiba, a településhez fűződő viszonyába és társadalmi kapcsolataiba, segítve ezzel Esztár múltjának megismerését.

Az elkészült tablók képeit a Magyar Nemzeti Levéltár Hetedíziglen családtörténet-kutatást segítő projektjének a közösségi oldalán osztották meg, ahol csaknem ötezer megtekintéssel 2020-ban az év legnézettebb bejegyzése lett. (A Hetedíziglen MNL közösségi oldalát ajánljuk a családtörténet iránt érdeklődőknek, mivel színes tartalmakat, kutatást segítő segédanyagokat, könyvajánlókat, intézmény- és adatbázis-ismertetőket oszt meg, ezzel segítve a kutatást.)

Szécsi Tamástól, Esztár község polgármesterétől megtudtuk, hogy a kiállításhoz – kézműves technikával kötött – reprezentatív füzet is készült, melynek a szövegét és a grafikai tervezését is dr. Szálkai Tamás készítette. A kiadvány tasakját vörös viaszpecsét zárja le, amelyet az önkormányzat által újragyártatott, eredetileg 1792-ben vésett réz pecsétnyomóval készítettek a levéltár munkatársai. Elmondta azt is, hogy a megyei levéltárral való sikeres közös együttműködés gyümölcseként június 4-én emléktáblát avatnak Esztáron.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában