nyugodjon békében

2021.04.12. 19:55

Szomjas György munkásságán keresztül kötődött Hajdú-Biharhoz

A bajomi moziban volt a legendás magyar western ősbemutatója.

Fotó: MTI / Kallos Bea

A sárréti Biharnagybajom önkormányzatának hivatalos honlapja is megemlékezett a napokban 81. évében elhunyt Szomjas György Kossuth-díjas filmrendezőről. Az emlékezés alapját az adta, hogy Szomjas György nemcsak az egyetemes magyar filmkultúra legendás alakja volt, de munkásságán keresztül bizony kötődött Biharnagybajomhoz. Pontosabban a legismertebb filmje, az 1975-ben forgatott Talpuk alatt fütyül a szél című alkotása. Ennek története Szűcs Sándornak, a karcagi Györffy István Nagykun Múzeum akkori igazgatójának néprajzi kutatásain alapul. Szűcs Sándor pedig Biharnagybajom lakója volt, onnan járt át nap mint nap vonattal Karcagra, a munkahelyére. A film másik biharnagybajomi vonatkozása, hogy a magyar western (vagy eastern) ősbemutatója a falu mozijában volt 1976-ban.

A megemlékezés kitér arra is, hogy Szomjas György megszállott híve volt a táncházmozgalom és az autentikus népi zene megörökítésének. Kezdetektől fogva részt vett benne, és hitelesen közvetítette a nézők felé.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában