Az önkéntesség nagy ereje

2021.04.21. 17:37

Nem várnak ölbe tett kézzel a debreceni táncosok: a próbák mellett székhelyüket korszerűsítik

Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes vezetője nemrég egy civil pályázati lehetőségeket ismertető sajtóeseményen számolt be a debreceni táncosok mindennapjairól a 2019-ben birtokba vett, Rakovszky utcai próbateremben.

Fotó: Napló-archív

– Nagy lendülettel vágtunk bele a tervezésbe és az alkotásba, bár a pandémia 2020-ban kissé keresztbe húzta a számításainkat – idézte fel Hercz Vilmos. Elmondta, hogy az együttes tagjainak önkéntes munkájából és pályázati forrásokból több mint 10 millió forintot tudtak az ingatlanra fordítani, emellett a tánctermet az iskolások is önkéntesen, tanítási idő után festették ki. – Ez is azt bizonyítja, nagy erő rejlik az önkéntesekben, a civilekben, és ehhez nem feltétlenül anyagi forrásra van szükség – hangsúlyozta az egyesület vezetője.

Hercz Vilmos a sajtótájékoztatón | Fotó: Napló-archív

A létesítményben az összefogásnak köszönhetően többek között varroda, szolgálati lakás, közösségi terek és iroda is kialakultak, sőt, a középiskolás táncosok kreatív munkája is díszíti a az épület belső tereit.

Új bemutatók

– Nagy segítség volt a 2019-es Civil Alap támogatása, mellyel egy nemzetközi fesztiválra, Isztambulba is eljutottunk, amit a Debreceni Népi Együttes táncosaival huszon­nyolc országot a hátunk mögött hagyva meg is nyertünk. Az amatőr mozgalmakban, ezen belül a néptáncosokban is hatalmas erő lakozik – emelte ki az együttes vezetője.

Hercz Vilmos emlékeztetett arra is, hogy tavaly elsősorban a belső, szellemi munkára koncentrált a közösség, melyet idén új táncbemutatók formájában tárnak majd a közönség elé. – Ilyen volt a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttessel közösen megszervezett és bemutatott Együtt 100 című produkció, melyben rövid határidővel csaknem kétszáz táncost tudtunk a szabadtéri színpadra varázsolni, de idén remélhetőleg új tánccal jelentkezünk a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon is – tudatta az együttes vezetője.

Hercz Vilmos végül az egyesület fokozatosan szépülő, újuló zöldterületéről elmondta, már most egyre több család tér be hozzájuk, aminek kimondottan nagy jelentősége van a pandémia okozta bezártság időszakában.

SZD

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/civil-szervezeteket-tamogat-a-debreceni-onkormanyzat-5171881/

Borítókép: a Debreceni Népi Együttes táncosai is várják a fellépéseket; a sajtótájékoztatón egy kis ízelítőt adtak műsorukból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában