Továbbadni a hagyományt

2021.04.10. 09:57

A cigány konyha mind alapanyagaiban, mind fűszerezésében igen gazdag

Fotó: A tradicionális cigány konyha jellemzően erősen fűszerezett, csípős ételeket foglal magában Illusztráció: Shutterstock

Ötven éve, 1971-ben rendezték meg Londonban a romák az első világkongresszusukat. Az eseményen elfogadták a roma nép szimbólumát, himnuszát és zászlaját is, valamint a rendezvényen nyilvánították április 8-át a romák világnapjává. A jeles nap alkalmából Zsigmond Katalin Évával, a Csökmői Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselő-testületének tagjával beszélgettünk, és felelevenítettük a hagyományos cigány konyha ismert ételeit.

A cigány konyha nagyon gazdag – mondta Katalin, hozzátéve, ez az állítás az ételeik alapanyagai és fűszerezése miatt is igaz. – Nagyon sok recept van, de talán a legismertebbek közé tartozik a tésztás lecsó és a pacalleves. Utóbbi elkészítése ugyanúgy történik, mint a krumplilevesé, csak a kolbász helyett pacal kerül bele, és paprika nélkül, egyszerűen fehér rántással készül. Emellett a tyúkos káposzta és az úgynevezett bokoji, a cigánykenyér is hagyományos cigány étel. A bokoji nagyon egyszerű, só, liszt és víz van benne mindössze. Ezt összegyúrjuk és megsütjük. Régen az asszonyok ezt kilapogatták laposra, és parázson vagy kályha tetején sütötték meg. Ha főztek valamit két téglán, akkor az étel elkészültével még a parázsban kisülhetett a bokoji is, és tökéletes volt a főétel mellé. Ma is szoktunk még ilyet készíteni, de mi már sütőben sütjük meg, ez egy modernebb változat – osztotta meg lapunkkal Katalin.

Fotó: A tradicionális cigány konyha jellemzően erősen fűszerezett, csípős ételeket foglal magában Illusztráció: Shutterstock

Nemzedékről nemzedékre

– A tyúkos káposzta szintén ismert ételünk. Az elkészítéséhez bő hagymás zsiradékban fel kell tenni a tyúkot főni. Kétkilós tyúkhoz három-négy fej hagyma kell. Feltesszük főni pont úgy, mint egy pörköltet, sóval, sorssal és paprikával fűszerezve. Amikor félfövésben van a hús, akkor hozzátesszük a káposztát, és amikor az is félig megfőtt, akkor rizst teszünk bele, és teljesen összefőzzük. Amikor kész, paradicsomos rántást készítünk hozzá. Ez az étel nagyon hasonlít egy rakott káposztához, csak annál hígabb. Emellett a malactartó pörkölt is ismert ételünk, ebből sokan krumplilevest főznek, de valaki egyszerűen pörköltként fogyasztja. Utóbbit minden esetben úgynevezett tépett tésztával tálaljuk – mondta.

Katalin azt mondja, hogy a hagyományos cigány receptek nem mennek ki a divatból. – Csökmőn nyaranta szoktunk szervezni a gyerekeknek tánctábort, ahol minden alkalommal közös főzéseket is tartunk, itt a tradicionális cigány ételekkel ismerkednek meg a gyerekek. Fontosnak tartom, hogy ne vesszenek el ezek a receptek, és úgy látom, hogy a fiatal generáció is fogékony a hagyományaink őrzésére. Én magam is édesanyámtól tanultam el a recepteket, és úgy gondolom, fontos, hogy továbbadjuk a jövő nemzedékének – tette hozzá.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában