több tevékenységre igényelhetnek

2021.03.23. 12:54

Kezdő zenészek pályázhatnak támogatásért Debrecenben

Jól muzsikál a városvezetőség: pénzzel és szakmai kerekasztallal támogatják a kezdőket.

20200201 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Félévzáró koncertet rendezett a Rocksuli a Roncsbárban.

Fotó: illusztráció / Napló-archív

Négymillió forintos keretösszegből támogatja az önkormányzat a város feltörekvő könnyűzenészeit, a lehetőségről Puskás István alpolgármester mondta el a legfontosabb tudnivalókat kedden a B24 Galéria udvarán.

„A cél, hogy a debreceni könnyűzenei kultúra még sikeresebbé, még inkább láthatóvá váljon”

– fogalmazott a politikus, majd hozzáfűzte: az új program az első lépések megtételében kívánja segíteni Debrecen könnyűzenei életének szereplőit.

Puskás István elmondta, hogy a pályázatot már tavaly szerették volna elindítani, a pandémia miatt halasztaniuk kellett, terveik szerint azonban idén mindenképpen megvalósul a támogatás. –Videóklipek és hangfelvételek készítésére, próbahely bérlésére, hangszerek vásárlásra lehet majd pályázni, de olyan képzéseket is támogatunk, amelyek a zenekarok fejlődését segíthetik – fejtette ki az alpolgármester. Mint elhangzott, egy zenekar kategóriánként néhány tízezer forintot nyerhet, viszont több tevékenységre is igényelhetnek pénzt.

Fotó: Matey István

Több fronton segítenek

Debrecen kulturális alpolgármestere a kezdeményezés kapcsán emlékeztetett az országos, Hangfoglaló elnevezésű támogatói programra is, melynek debreceni irodája információval látja el a kezdő zenészeket. A program fontos feladata az is, hogy olyan háttérbeszélgetéseket és képzéseket szervezzen, melyek segíthetik a zenei karrier első lépéseit. – A világjárvány első hullámának idején is létrehoztunk egy pályázati lehetőséget, mellyel debreceni zenészeket támogattunk, cserébe azt kértük tőlük, hogy adjanak koncertet a Lépésről lépésre-programsorozatunk részeként – idézte fel a politikus a tavalyi kezdeményezést.

Fotó: Matey István

A sikeres munka érdekében Debrecenben nemrég létrejött egy könnyűzenei kerekasztal is, melynek célja, hogy a zeneipar szereplői folyamatosan egyeztessenek egymással az önkormányzat moderálásával. – Bízunk benne, hogy később ehhez a diskurzushoz a könnyűzenei kultúra felhajtó erejét adó fiatalok is tudnak csatlakozni, és ezzel az ő érdekeik is maradéktalanul érvényesülhetnek majd – fogalmazott végül Puskás István.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában