Olvasói levél

2021.03.04. 14:10

Hat adys diák a Csodálatos Dániában

A járványhelyzetre való tekintettel március 1-jén a Debreceni Ady Endre Gimnázium könyvtárában tartották a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny országos írásbeli fordulóját. Az online megmérettetésen hat adys versenyző vett részt: Homonnai Léna, Nagy Sarolta, Szekeres Dóra (7.a); Dobi Ákos (KNyC), Dió Márton (9.a) és Nagy Márk Viktor (9.b).

Ez az a verseny, ahol a résztvevők rájöhetnek, hogy a világ nincs tantárgyakra darabolva, s a könyvtárakban minden összekapcsolható. A feladatok megoldásához nemcsak hatékonyan kell információt keresni a kézikönyvekben, katalógusokban és az internet más területein, hanem érteni kell a válogatáshoz, a kritikus értékeléshez és a pontos hivatkozáshoz – számolt be portálunknak Peternainé Juhász Zsuzsa könyvtáros tanár.

A résztvevőknek a feladatok megoldása során indokolniuk kell döntéseiket: miért az adott könyvet vagy online cikket választották, illetve honnan ismerték fel, hogy megbízható forrás, amely segíteni fog a témában. Továbbá meg kell állapítaniuk, hogy a szükséges forrásokat melyik könyvtárban találhatják meg, és ott kölcsönözhető-e. A feladatok azokra a szempontokra hívják fel a figyelmet, amelyek a tanulás és a gyakorlati élet során is hasznosíthatók, ha valaminek utána kell járniuk. A versenyzőknek az információ, a dokumentumok és a könyvtárak, online szakmai adatbázisok használatát igénylő feladatokat kell megoldaniuk.

Az idei tanév témája a Csodálatos Dánia. Az iskolai fordulóban a 7-8. évfolyamosok a vikingekkel kapcsolatos iskolai programhoz gyűjtöttek, értékeltek információkat. A 9-10. évfolyamosok a skandináv mondavilág mai filmes sztárjának, Thornak a családi kapcsolatait próbálták kibogozni többféle hiteles és kevésbé hiteles forrás összehasonlításával.

Az országos írásbeli forduló feladatai mindkét korcsoportban Andersenre és meséire épültek. A versenyzők információkat kerestek a növényzetről, az ősi rúnákról a magas színvonalú szolgáltatást nyújtó dán könyvtárakról, volt irodalmi, biológiai, művészeti, egyházi témájú feladat is.

Minden résztvevő és az iskola könyvtára is kapott egy Andersen-kötetet. A versenyzők nagy izgalommal várják, ki jut be, illetve bejut-e valaki az országos döntőbe.

A verseny támogatója az EMMI EMET Nemzeti Tehetség Program, a szervező az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum. A diákokat Peternainé Juhász Zsuzsa könyvtáros tanár és Jakab Emese könyvtáros tanár szakos egyetemi hallgató készítette fel.

Az oktatásban is felhasználható feladatlapok elérhetők ezen a linken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában