Kultúrtipp

2021.02.01. 12:17

Újonnan megjelent kötetet és virtuális kiállítást ajánl a Déri Múzeum

Egy Trianonnal kapcsolatos online tárlatról és Lakner Lajos nemrég megjelent kötetéről adott hírt az intézmény.

A Déri Múzeum tudományos igazgatóhelyettese, Lakner Lajos „Nézz ránk, Ady Endre” című kötete Trianon és Debrecen kapcsolatát dolgozza fel. A könyv első tanulmánya Trianon hosszú távú hatását mutatja be Debrecen történetében. A történet a századfordulón indult, amikor megszületett a „Nagydebrecen” gondolata, amely a város kulturális regionális központtá fejlesztését és egyetem felállítását vizionálta. Szerepet szánt Debrecennek az erdélyi magyarság nemzetiségekkel szembeni megerősítésében is. Az elképzelés ekkor azonban csak álom maradt. A gondolat az 1920-as években merült fel újra, amelyet legerőteljesebben Klebelsberg Kuno kultuszminiszter fogalmazott meg 1927-ben. Az évtized végén Magoss György és Vásáry István polgármestersége alatt nagy ívű fejlődés kezdődött a „Nagydebrecen” koncepció beteljesítésére.

A kötet másik tanulmánya debreceni költők revizionista verseit mutatja be. Debrecenben két antológia is megjelent annak érdekében, hogy az ünnepségeken olyan versek szerepeljenek, melyek az akkori Magyarország helyzetére reagálnak. A kötet harmadik fejezetében válogatás található e versekből, végül pedig a költők rövid életrajzával ismerkedhetünk meg.

A kötet megjelenését a Magyar Művészeti Akadémia támogatta – tudtuk meg a Déri Múzeum sajtóreferensétől.

Virtuális kiállítás Trianonról

„Nem kell beszélni róla sohasem, De mindig, mindig gondoljunk reá”

E gondolatot olvashatjuk Juhász Gyula Trianon című versében, amely a „Trianon 100 emlékkiállítás Debrecen” virtuális tárlat főcíme és vezérgondolata is egyben. A Déri Múzeum első ilyen jellegű kiállításában különleges módon emlékezik meg a békeszerződés aláírásának századik évfordulójáról. Az érdeklődők a tárlatot az intézmény honlapján tekinthetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában