Így áll most a munka

2021.02.16. 14:04

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Latinovits Színház építése – videóval

Megbontották az épület tetejét, a beruházás a színpadtechnika és a színpadgépészet kivitelezésével meghatározó fázisához érkezett.

Újabb mérföldkőhöz ért az épülő Latinovits Színház, a létesítménybe Papp László polgármester és Pósán László országgyűlési képviselő látogatott el kedd délután. A polgármester először elmondta, hogy az ütemtervnek megfelelően, gőzerővel haladnak a munkálatok, a beruházás a színpadtechnika és a színpadgépészet kivitelezésével pedig most meghatározó fázisához érkezett.

Papp László polgármester tájékoztatta a Naplót a Latinovits Színházban folyó munkálatokról | Fotó: Matey István

– A tető megbontásával, toronydaru segítségével 150 tonnányi színpadtechnológiai acélszerkezetet építenek be a szakemberek a következő napokban. Ez 21 tartógerendát jelent, erre épül az egész színpadgépészeti munkafolyamat – jegyezte meg Papp László. A politikus hozzáfűzte: a szakemberek jelenleg nagyon precíz munkafázisban vannak, és a következő időszakban egyre látványosabbak lesznek a munkafolyamatok.

– Egy város életében rendkívül különleges, amikor két színház is épül egyidejűleg, erre ugyanis csak a legperspektivikusabb időszakokban van lehetőség – hívta fel a figyelmet a polgármester. Arról, hogy a tervek szerint mikor fejeződnek be a munkálatok, Papp László a következőket mondta: – Terveink szerint jövő tavasszal ér végéhez a beruházás, ekkor várhatóan nyitóelőadással várja Debrecen új színháza a közönséget.

Papp László a Naplónak elmondta: a Csokonai Színház társulata jelenleg is dolgozik, ezért az újranyitás után az első kulturális programjai között szerepel majd, hogy valamelyik színházi előadást megtekintse. Papp László hangsúlyozta: az év első négy-öt hónapjában valószínűleg erre nem lesz lehetőség, utána az oltottsági szint remélhetőleg lehetővé teszi, hogy újranyissanak a város kulturális terei.

Több funkciója is lesz

Pósán László először leszögezte: a Latinovits Színház munkálatai olyan volumenűek, melyek felérnek egy új színház építésével. Debrecenben több mint száz évvel ezelőtt épült fel a Csokonai Színház, és ennyi idő elteltével ott is szükségessé vált, hogy a kor követelményeinek megfelelő színpadtechnika és világítás legyen. – Itt, a Latinovits Színházban olyan többfunkciós épületnek, játszótérnek kell kialakulnia, mely egyaránt alkalmas színjátszásra és oktatásra, hiszen ezzel Debrecenben a színészképzés is megvalósulhat – világított rá a politikus. Pósán László felidézte: Debrecenben sok kulturális beruházásról hallhattunk az utóbbi években, hiszen a kultúra tágabb értelmében ide sorolhatóak az iskolai és egyházi felújítások, valamint sportberuházások is.

Fotó: Matey István

Erősödő kötelékek

A politikus szerint a Nagyváraddal közösen megvalósuló projektnek üzenete van a határainkon túl élő magyarok felé is. – A kultúra a nyelvektől független, egyetemes érték, valamint igazolja a már száz éve fennálló tényt, mely szerint Nagyvárad és Debrecen önálló kulturális arculattal rendelkező nagyvárosként nem egymás riválisai, hanem egymást kiegészítő, egymással együttműködni képes városok.

A Napló kérdésére a képviselő elmondta: Nagyvárad és Debrecen kapcsolatát erősíteni fogja a most megvalósuló közös projekt.

– Ezek a kulturális kapcsolatok valamikor erőteljesen működtek, Ady Endréhez hasonlóan például több kulturális jelességünk megfordult mindkét városban. A trianoni békediktátum és a második világháború utáni határvisszaállítás ugyan jelentős törést okozott benne, 1990 után lassú enyhülés indult, a két város közel van egymáshoz, és olyan kapcsolódás van közöttük, melyeket nem tud kikezdeni a történelem. Az utóbbi időben több közös kulturális program is megvalósult, a mostani, határon átnyúló uniós finanszírozású beruházás újabb lendületet ad majd Nagyvárad és Debrecen kulturális együttműködésének.

Arról, hogy milyen programokon vesz majd részt először a járványügyi szigorítások feloldása után, Pósán László elmondta: ha mód és lehetőség lesz klasszikus módon, nem az online térben színházi előadást megnézni, akkor valamelyik átmeneti játszóhelyen bemutatott produkciót tekinti majd meg.

SZD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában