Így áll most a munka

2021.02.16. 14:04

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Latinovits Színház építése – videóval

Megbontották az épület tetejét, a beruházás a színpadtechnika és a színpadgépészet kivitelezésével meghatározó fázisához érkezett.

Fotó: Matey István

Újabb mérföldkőhöz ért az épülő Latinovits Színház, a létesítménybe Papp László polgármester és Pósán László országgyűlési képviselő látogatott el kedd délután. A polgármester először elmondta, hogy az ütemtervnek megfelelően, gőzerővel haladnak a munkálatok, a beruházás a színpadtechnika és a színpadgépészet kivitelezésével pedig most meghatározó fázisához érkezett.

Papp László polgármester tájékoztatta a Naplót a Latinovits Színházban folyó munkálatokról | Fotó: Matey István

– A tető megbontásával, toronydaru segítségével 150 tonnányi színpadtechnológiai acélszerkezetet építenek be a szakemberek a következő napokban. Ez 21 tartógerendát jelent, erre épül az egész színpadgépészeti munkafolyamat – jegyezte meg Papp László. A politikus hozzáfűzte: a szakemberek jelenleg nagyon precíz munkafázisban vannak, és a következő időszakban egyre látványosabbak lesznek a munkafolyamatok.

– Egy város életében rendkívül különleges, amikor két színház is épül egyidejűleg, erre ugyanis csak a legperspektivikusabb időszakokban van lehetőség – hívta fel a figyelmet a polgármester. Arról, hogy a tervek szerint mikor fejeződnek be a munkálatok, Papp László a következőket mondta: – Terveink szerint jövő tavasszal ér végéhez a beruházás, ekkor várhatóan nyitóelőadással várja Debrecen új színháza a közönséget.

Papp László a Naplónak elmondta: a Csokonai Színház társulata jelenleg is dolgozik, ezért az újranyitás után az első kulturális programjai között szerepel majd, hogy valamelyik színházi előadást megtekintse. Papp László hangsúlyozta: az év első négy-öt hónapjában valószínűleg erre nem lesz lehetőség, utána az oltottsági szint remélhetőleg lehetővé teszi, hogy újranyissanak a város kulturális terei.

Több funkciója is lesz

Pósán László először leszögezte: a Latinovits Színház munkálatai olyan volumenűek, melyek felérnek egy új színház építésével. Debrecenben több mint száz évvel ezelőtt épült fel a Csokonai Színház, és ennyi idő elteltével ott is szükségessé vált, hogy a kor követelményeinek megfelelő színpadtechnika és világítás legyen. – Itt, a Latinovits Színházban olyan többfunkciós épületnek, játszótérnek kell kialakulnia, mely egyaránt alkalmas színjátszásra és oktatásra, hiszen ezzel Debrecenben a színészképzés is megvalósulhat – világított rá a politikus. Pósán László felidézte: Debrecenben sok kulturális beruházásról hallhattunk az utóbbi években, hiszen a kultúra tágabb értelmében ide sorolhatóak az iskolai és egyházi felújítások, valamint sportberuházások is.

Fotó: Matey István

Erősödő kötelékek

A politikus szerint a Nagyváraddal közösen megvalósuló projektnek üzenete van a határainkon túl élő magyarok felé is. – A kultúra a nyelvektől független, egyetemes érték, valamint igazolja a már száz éve fennálló tényt, mely szerint Nagyvárad és Debrecen önálló kulturális arculattal rendelkező nagyvárosként nem egymás riválisai, hanem egymást kiegészítő, egymással együttműködni képes városok.

A Napló kérdésére a képviselő elmondta: Nagyvárad és Debrecen kapcsolatát erősíteni fogja a most megvalósuló közös projekt.

– Ezek a kulturális kapcsolatok valamikor erőteljesen működtek, Ady Endréhez hasonlóan például több kulturális jelességünk megfordult mindkét városban. A trianoni békediktátum és a második világháború utáni határvisszaállítás ugyan jelentős törést okozott benne, 1990 után lassú enyhülés indult, a két város közel van egymáshoz, és olyan kapcsolódás van közöttük, melyeket nem tud kikezdeni a történelem. Az utóbbi időben több közös kulturális program is megvalósult, a mostani, határon átnyúló uniós finanszírozású beruházás újabb lendületet ad majd Nagyvárad és Debrecen kulturális együttműködésének.

Arról, hogy milyen programokon vesz majd részt először a járványügyi szigorítások feloldása után, Pósán László elmondta: ha mód és lehetőség lesz klasszikus módon, nem az online térben színházi előadást megnézni, akkor valamelyik átmeneti játszóhelyen bemutatott produkciót tekinti majd meg.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában