díszes maskara

2021.02.21. 20:43

Aki ünnepelni akart farsangkor, az ünnepelt

Hercegnőkké, szuperhősökké, állatokká vagy boszorkányokká változtak a gyerekek idén farsangkor.

Fotó: Kiss Annamarie

A koronavírus-járvány nem szabott gátat azoknak, akik idén is jelmezbe bújva akarták megünnepelni a farsangot – a tapasztalatok főként erről árulkodtak. Hiába akadályozta a pandémia a nagyobb rendezvények megtartását, azok, akik szerettek volna jelmezbe bújni, megtették otthon, a négy fal között barátokkal vagy családi körben. Emellett sok óvodai és iskola esemény is lehetőséget adott a gyerekeknek az ünneplésre.

Megnéztük néhány debreceni üzletben, hogy milyen készen vásárolható jelmezek közül válogathattak idén az érdeklődők, és megkérdeztük, mit kerestek ebben az évben a legtöbben. Megtudtuk: a gyerekek nagy része idén is klasszikus hercegnővé vagy szuperhőssé vágyott alakulni.

Juhász Alexa Debrecenben, egy jelmezeket is árusító belvárosi üzletben dolgozik. Azt tapasztalta, kis mértékben esett vissza a kereslet a farsangi jelmezek tekintetében idén. – Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a nagyobb gyerekek vagy a felnőttek nem a farsangi időszakban, hanem inkább ősszel, Halloween idején szeretnek jelmezbe bújni és ünnepelni. A farsang, úgy látjuk, a legkisebbeké, ők pedig idén is ünnepelni vágytak. Erre kisebb-nagyobb lehetőségük volt a koronavírus-járvány idején is. A hercegnő és szuperhős jelmezek mellett most is nagyon népszerű volt az unikornis és a Jégvarázs meséből ismert Elza hercegnő a kislányok körében, a tűzoltó és rendőr jelmezeket pedig rendszerint a fiús anyukák keresték – mondta.

Szükséges boldogság

Alexa bár gyerekként nem szerette az efféle felhajtást, úgy gondolja, fontos esemény a farsang a kicsik életében. – Jó látni, hogy mekkora örömöt okoz a farsang a gyerekeknek. Amikor van lehetőségük, és személyesen választanak jelmezt maguknak, önfeledten válogatnak a boltban, rítus lehet számukra már a farsangi előkészület is. Idén a hétéves keresztfiamon is láthattam a boldogságot, amikor jelmezbe bújhatott, és azt hiszem, ez az öröm most mindennél fontosabb – mondta.

Hozzátette, hogy sokan idén is az utolsó pillanatra hagyták a jelmezvásárlást, de a legtöbben – ügyelve a járványhelyzetben ismert óvintézkedések betartására – telefonon kértek tanácsot az üzlet dolgozóitól, és csak azután látogattak el személyesen a boltokba, miután meggyőződtek arról, készleten van a megálmodott jelmez.

Gazdag szokásrend

A manapság népszerű jelmezes ünneplés leszűkítése a farsangi hagyományoknak – erről már Gyöngy Péter, a Motolla Egyesület elnöke beszélt lapunknak.

– A téltemető ünnep gazdag hagyománnyal bír. Lényege, hogy a Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó időszakban a szigorú szabályrendszerben élő közösség is „felrúghatja a törvényt”. A nálunk farsangnak nevezett napok a bolondozás, a vígadalom mellett a lakodalmakra is lehetőséget adtak. A farsang utolsó három napját nevezzük „farsang farkának”, de már „kövér” csütörtökkel megkezdődött a mulatság, s némi szünettel húshagyó kedd estig eltartott. Egyebek mellett a kongózás, az állakodalom, a hamis bíróság, a tréfás temetés és a kiszeégetés tartozott a tél búcsúztatásához – mondta.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában