számtalan lehetőség

2021.01.27. 07:36

Tavasszal megkezdődhet az élet – Halász D. Jánossal beszélgettünk

Az alapfeladatok ellátása mellett új szolgáltatásokkal nyitnak a város kulturális intézményei.

20210122 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Portré: Halász D. János, az Ifjúsági Ház igazgatója új közművelődési feladatairól, valamint a ház berkein belül folyó aktív szakmai munkáról beszélt.

Fotó: Matey István

A Debreceni Művelődési Központ megszűnésével január 1-től új struktúra lépett életbe a város közművelődési rendszerében, erről a Naplónak Halász D. János, a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mondta el a legfontosabb tudnivalókat.

Halász D. János
Fotó: Matey István

Hangsúlyozta: az átalakításnak, így a DEMKI Kft. létrejöttének a célja, hogy ezeket a feladatokat teljes mértékben biztosítsa. A szakember beszélt arról is, hogy az Újkerti Közösségi Ház, a Tímárház, a Belvárosi Alkotó Műhely és az Ifjúsági Ház a jövőben is a megszokott szolgáltatásokat nyújtja, azonban a programokat már közelebb lehet vinni a lakossághoz a meglévő épületeken keresztül. Példaként említette a nyári táborokat, melyeket az Ifiházban, az Újkertben, a Belvárosi Alkotó Műhelyben, a Tímárházban összehangoltan lehet majd megszervezni, főként a felmerülő igények figyelembevételével. Halász D. János arról is tájékoztatott, hogy a rendelkezésre álló információk szerint húsvét után részlegesen nyithatnak majd, elsősorban szabadtéri programokkal. A veszélyhelyzet elmúltával, várhatóan szeptembertől üzemelhet száz százalékkal az intézmény.

Régi intézmények, új áramlás

Az igazgató a Napló kérdése először arra emlékeztetett: a rendelkezések szerint normatívát kizárólag az a szervezet kaphat, mely az alapfeladatok ellátására nyújt szolgáltatást. Ilyen például a tehetséggondozás, az időseknek szóló, családi és gyermekprogramok, a hagyományőrzés vagy a modern művészetek támogatása. – Erre az új szervezet is képes, de mi az együttműködésben hiszünk, mivel bizonyos közösségi tereket és intézményeket a Méliusz-könyvtár vett át. Ezeknek a létesítményeknek az alapszolgáltatásbeli funkciói a jövőben ugyanúgy megmaradnak, csak kulturális megállapodással, együttműködésben biztosítjuk azokat. Az olyan szolgáltatásokat azonban, melyeket a könyvtár nem tud megszervezni, a DEMKI fogja az adott helyszíneken biztosítani – magyarázta az ügyvezető. Halász D. János beszélt arról is, hogy az Újkerti Közösségi Ház, a Tímárház, a Belvárosi Alkotó Műhely és az Ifjúsági Ház a jövőben is a már megszokott szolgáltatásokat nyújtja, azonban a programokat már közelebb lehet vinni a lakossághoz a meglévő épületeken keresztül.

Pillanatkép a felújított Tímárház tavaly szeptemberi átadásáról, a Hajdú Táncegyüttes fellépőivel. A ház új funkciókkal bővül
Fotó: Napló-archív

Régi terek, új élmények

Példaként említette a nyári táborokat, melyeket az Ifiházban, az Újkertben, a Belvárosi Alkotó Műhelyben, a Tímárházban összehangoltan lehet a jövőben megszervezni, főként a felmerülő igények figyelembevételével. – Ez a szolgáltatások nagymértékű bővülését eredményezheti. Ha pedig más szervezet szeretne hasonló programot szervezni, mi a hely- és eszközállománnyal állunk majd rendelkezésére – jegyezte meg a DEMKI ügyvezetője.

Halász D. János szerint így lehet majd támogatott próbaterme például az országosan ismert Maróthi Kórusnak, mely viszont művészeti tevékenységével a DEMKI rendezvényeit segítheti. Továbbá így lesz lehetőség többek között arra is, hogy a Tímárház tereit használatba véve, akár születésnapi zsúrt is rendezhessenek a debreceni családok. Szó volt arról is, hogy

a kultúra és a turizmus szálait összefonva lehetőség nyílik majd a város kulturális, gasztronómiai és népművészeti szolgáltatásait, termékeit az ide látogatóknak bemutatni és felkínálni.

A szervezet vezetője több új lehetőséget lát az eddig kevésbé hatékonyan kihasznált épületekben is. – Az Újkerti Művelődési Ház 130 négyzetméteres terében például megvalósítható lenne egy játszóház, mely akár napközis táborok alkalmával is jól hasznosítható lesz – tudatta. A szakember elmondta: új feladatok, új szervezetek befogadását is tervezi, ám ehhez is változtatások kellenek – például az ott található szövőműhely kézműves teremmé történő átalakításával többféle használói igényt is kielégítene – mutatott rá.

Többlépcsős nyitás

Kiemelte: az Ifjúsági Házban egy szolgáltatást sem szüntetnek meg a változtatások miatt, az intézmény eddigi feladatai mellett, mint a DEMKI székhelyintézménye, ellátja az adminisztratív és gazdálkodási teendőket is.– Az online programok közül szeretnénk továbbvinni a kirakatkiállítások szervezését, s terveink szerint város­szerte megjelennek majd Debrecen képzőművészeti, népművészeti értékei, így többek között arra készülünk, hogy vándorkiállításokkal vigyük közel a lakossághoz a helyi művészeti értékeket – tájékoztatott végül Halász D. János.

Céljuk a magas színvonal

A Debreceni Művelődési Központ megszűnése és az Ifjúsági Ház új közművelődési feladatai kapcsán tavaly júniusban Puskás István alpolgármester emlékeztetett: az elmúlt 10 évben intenzíven fejlődött Debrecen kulturális élete, és a Debrecen 2030 program révén ez a következő évtizedben sem lesz másként.Az átalakítás terveit szakmai egyeztetések előzték meg nemcsak a Debreceni Egyetemmel és a Nemzeti Művelődési Intézettel, hanem a közművelődésben dolgozókkal is. A rendszerelvűség figyelembevételével szeretnék még színvonalasabbá és a lakosság felé még inkább minőségi szolgáltatásokat nyújtó rendszerré alakítani az intézményeket.– A közművelődés dedikált feladata, hogy a legszélesebb közönségnek nyújtsa a kultúrához kapcsolódás lehetőségét és teret a közösségi élethez – összegzett a politikus.

Szakál Adrienn

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/meg-iden-visszaterhet-az-elet-debrecenbe-4930147/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában