Kultúrtipp

2021.01.08. 11:39

Rajzversennyel és múltidézéssel vár a bábszínház

A Vojtina a zárt kapuk ellenére sem feledkezik meg télűző közönségéről.

Fotó: Vojtina-archív

Farsangkor a hagyományokhoz híven most is kiseprűzi a tél maradékát a bábszínház társulata. – Ez az időszak ugyan a téli ünnepkör része, de már sejteti a tavasz beköszöntét. A tavaszvárás örömünnepe bálokkal és jelmezes felvonulásokkal teljes – olvasható közleményükben.

Új rajzpályázatukban ezért a szervezők arra kérik a vállalkozó kedvű gyerekeket, hogy képzeljék el, a télbúcsúztató mulatságra minek öltöznének fel, milyen vidám jelmezbe bújva várnák a tavasz eljöttét. A rajzolt vagy festett alkotásokat február 17-ig kell elküldeni a Vojtina Bábszínház postacímére (4026 Debrecen, Kálvin tér 13.). A képek hátoldalán szerepelnie kell a névnek, életkornak és az ifjú alkotó otthoni, esetleg iskolai, óvodai címének, valamint a pályázat címének: Télbúcsúztató mulatság. A beérkező pályaművek közül a társulat színészei választják ki a számukra legkedvesebbet. A kiválasztott képek nyerteseinek jutalma egy háromfős családi belépő egy tetszőlegesen kiválasztott vasárnapi előadásra, melyet 2021. december 31-ig használhatnak fel.

Farsangi alakoskodókkal

A bábszínház közkedvelt hagyománya a farsangi télűzés, melyet 1999 februárjában indítottak el. Ekkor Maskarádé címmel télűző mulatságot rendeztek, helyszínnek a Hotel Aranybika Bartók termét választották. Délelőtt a gyerekeknek szólt a farsangi mulatság, este a város felnőttjei bálozhattak. 2001-től, amikor már saját színházi épületet kaptak, háromnapossá bővítették a mulatságok sorát.

Az évek során változott a tartalom, de a népszokás elemei; az álesküvő, az állatalakoskodás, a Cibere és Konc király-küzdelem, a betegségűzés, a Tél és a Tavasz versengése mindig jelen voltak. – Ebben az évben nem rendezhetjük meg a hagyományos mulatságot, de az elmúlt esztendők felvételeiből sorozatot láthatnak a gyermek és a felnőtt korúak is a Facebook-oldalunkon és a YouTube-csatornánkon január 10. és február 14. között – ajánlja honlapján az intézmény a részletes program ismertetésével.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában