törökország

2021.01.14. 13:20

Gyönyörűek a több évszázados mecseteik

Az elmúlt években háttérbe szorult a kulturális kincsekkel is büszkélkedő Törökország.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Törökország másik arca – az „elfeledett” keleti rész címmel tartott előadást Szabó Gergely, a Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének docense. A képekkel színesített előadást a járványhelyzet miatt online tekinthették meg az érdeklődők. – Az elmúlt évtized nehéz volt a törököknek. Az isztambuli robbantások, majd a ­puccs után nem nyugodtak még meg a kedélyek, így az utóbbi években eléggé háttérbe szorult Törökország, pedig mi, magyarok nagyon sokat jártunk oda korábban – kezdte prezentációját Szabó Gergely.

A Törökország kevésbé ismert, keleti tájait is bemutató előadó négyszer is megtette már a 10 ezer kilométer hosszú körutat, így nagy tapasztalattal rendelkezik a régióról. Az előadáson részt vevők a bemutatott képeknek, kulturális és élménybeszámolóknak köszönhetően virtuális utazást tehettek az országban.

Szabó Gergely szerint – aki több musz­lim államban is megfordult – Törökország az építészetében is kiemelkedik. – A legszebb mecsetekkel a törökök büszkélkedhetnek. Elképesztő, milyen kidolgozott és gyönyörű dolgokat tudtak már sok évszázaddal ezelőtt is készíteni – fogalmazott az előadó. A prezentáció elején röviden szó esett Edirne és Isztambul városáról, majd kisebb-nagyobb településeken áthaladva kelet felé indultunk egészen az örmény határig. Ezt követően déli irányba fordultunk az iráni határ mentén, majd a Van-tónál ismét nyugat felé vettük az irányt Mezopotámia és a szír határ érintésével. Az előadás végül Kappadókia és a sós vizű Tuz-tó bemutatásával zárult.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában