kilencedik éve

2021.01.22. 17:22

Egymástól távol, mégis együtt szavalták a Himnuszt Nyíracsádon

A településen közös versmondással és képes összeállítással tisztelegtek a magyar kultúra napján

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Idén már kilencedik éve annak, hogy a nyírségi település általános iskolájának tanulói közös versmondással ünneplik a magyar kultúra napját, és emlékeznek a Himnusz születésére. Arra a napra, amikor Kölcsey Ferenc szatmárcsekei birtokán befejezte a Himnusz kéziratát. A világjárvány törölt az életünkből sok szép kulturális rendezvényt, így a nyíracsádi iskolában és a településen is kimaradt sok élmény a gyerekek, a lakosok életéből a tavasz óta tartó járványhelyzet miatt. A közös versmondásról azonban semmiképpen sem akartak lemondani az iskolában, így a digitális technikát hívták segítségül. Az aulában, ahol az előző évben még több mint háromszázan szavalták nemzeti énekünket, idén mindössze néhányan álltak, az osztályok a saját tantermükben, a digitális táblán követték az aulából közvetített megemlékezést és a közös versmondást. Kicsit furcsa volt az érzés – vélték a résztvevők –, mégis úgy gondolták, tanárok és diákok egyaránt, hogy a mögöttük lévő hónapokban hozzászoktak a megváltozott életrendhez, így semmit nem vett el az összetartozás érzéséből az online közvetítés sem. A közös versmondást idén is Kedves Györgyné Zilahi Enikő magyartanár szervezte.

Online a könyvtárban is

Varga Józsefné, a községi könyvtár vezetője is szívén viseli a kultúra napi rendezvényeket, s mivel az intézmény a korlátozó intézkedések miatt nem látogatható, online összeállítással emlékeztek a Himnusz születésére és képek segítségével idézték fel a település utóbbi éveinek kulturális rendezvényeit, eseményeit. Az összeállítást az intézmény közösségi oldalán osztották meg az érdeklődő lakosokkal.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában