Várakozáson felüli siker

2020.12.15. 14:20

A Lautitia kóruscsalád a világ élmezőnyében

Az esélytelenek nyugalmával indultak nemzetközi versenyen, végül remek eredményt értek el.

Fotó: Lautitia-archív

A Rimini Nemzetközi Kórusverseny igen nagy megmérettetés. Andrea Angelini versenyigazgató nem nyugodott bele abba, hogy idén elmarad, ezért kitalálta annak online verzióját. Három évnél nem régebbi, kategóriánként egy felvétellel lehetett jelentkezni a Riminire. A Lautitia Kóruscsalád nemzetközi porondon remekül szerepelt: a Lautitia Gyermekkar 5., a Lautitia Ifjúsági Vegyeskar és a Gyermekkar 6., a Lautitia Kamarakórus 3. helyezést ért el.

– Három kategóriába adtuk be a jelentkezést: a gyermekkari, az egyházzenei és a vegyes kari kategóriába. A felvételeket igyekeztük a járványügyi rendelkezéseknek megfelelően rögzíteni, hogy ne régebbi videót küldjünk be – osztotta meg a Naplóval Nemes József, a kóruscsalád karnagya. Mint mondta, nagyon szomorúak voltak amiatt, hogy minden rendezvény elmaradt, hiszen rendszerint sűrű és élményekkel gazdag éveik vannak.

„Tulajdonképpen azért jelentkeztünk, hogy történjen velünk valami. Legyen valamilyen közösségi élményünk, ami egy kicsit újra összehoz bennünket.”

Nem fizikálisan, hiszen mindenki online követte a versenyt, de mégis cseteltünk közben, szurkoltunk. Az esélytelenek nyugalmával aduk be a jelentkezést, hiszen mi sem tudunk már nagyon régóta próbálni. Külön-külön, kis csapatokban tudtam próbát tartani, míg nem volt tilos gyülekezni, azóta már így sem. Csak a felvétel idejére jöttünk össze a Metropóliai Hivatal nagy, belső udvarán, ott rögzítettük a felvételeket, ott megfelelő távolságot tudtunk tartani egymástól. Komolyan vettük az intézkedéseket, külön bejáratokon érkeztek be a különböző korosztályok, és már el is tudom mondani, hogy semmilyen baj nem lett ebből a találkozásból – részletezte Nemes József. Bár esélytelennek érezték a nemzetközi sikert, ehhez képest a világ minden tájáról összesereglett mintegy 55 kórus mezőnyében igen kiemelkedő eredményt értek el.

„Minden várakozásunkat felülmúlta ez az eredmény. Nagyon hálás vagyok annak a közegnek, melynek tagjai mindezt lehetővé tették”

– hangsúlyozta a karnagy.

A Lautitia Kóruscsalád minden évben megrendezi a Messze zsong a hálaének elnevezésű rendezvényét, a kóruscsalád azt vallja, hogy ilyen nehéz időkben is van miért hálát adni, ezért karácsony előtt, online fog messze zsongni a hálaének egy színes és vegyes összeállítás jóvoltából.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában