közös ünnep

2020.11.01. 08:31

A reformáció városában is megemlékeztek

Ökumenikus ünnepi istentiszteletet tartottak Debrecenben, a Református Nagytemplomban.

MP

Fotó: Molnár Péter

Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes 1517. október 31-én kitűzte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, ezzel útjára indult a reformáció.

Megteltek a Református Nagytemplom sorai szombaton délután: sokan ellátogattak a cívisváros ikonikus egyházi helyszínére azért, hogy együtt ünnepeljék meg a Reformáció Emléknapját. Az ökumenikus istentiszteleten Fekete Károly református püspök, Bereczki Lajos baptista lelkész, Derencsényi István egyházkerületi főjegyző, és Vad Zsigmond református esperes működtek közre, valamint Csorba Gergő gyülekezeti kántor és Szabó Márta tettek zenei szolgálatot.

Választ várnak

Az ünnepi alkalmon az Igehirdetés szolgálatát Beszterczey András református lelkész, a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodájának vezetője végezte. Miután Péter apostol első levelének második fejezetéből idézett, személyes gondolatait osztotta meg, s a koronavírus világjárvány okozta nehézségekről beszélt a gyülekezetnek.

Fotó: Molnár Péter

– Amikor a szószékre feljövet a maszkomat levettem, azon gondolkodtam milyen érzésekkel lehetünk ma itt. Mesterséges módon távolságtartásra ítélnek minket, valamilyen formában félelem igazgatja hétköznapjainkat. Én magam is félek, minden nap, de mindazok számára, akik hozzám segítségért fordulnak, a válaszom a reformáció. Annak lelkisége, ami most is arra sarkall, hogy újra és újra tudni akarjam, ki vagyok, miért vagyok és hová tartozom. Péter apostol szavai számomra most azt üzenik, tudnom kell, ki vagyok én valójában. A rendkívüli helyzet ellenére itt vagyunk együtt, kockázatot vállalva, mert mindannyian az atyai házat, az otthont keressük. Bennem a reformáció egy út, egy különös rendezvényközösségtől a kapcsolati közösségig, és a koronavírus-járványnak ebben látom a hatását. Egyre többen jövünk arra, hogy milyen felszínesek a kapcsolataink gyülekezeteken belül, és hogy mennyire hiányoznak a kapcsolataink, amikor tiltva van, hogy alkalmanként többen együtt legyünk. Szent nemzet vagyunk, lámpásként kell világítanunk, és megmutatnunk, milyen Isten közelében. Kiválasztott emberként haza tudjuk kísérni a felebarátot, a testvért, az embert. A reformáció nekem ma a hazavezetést is jelenti – mondta.

Fotó: Molnár Péter

Mérföldkőre emlékeztek

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerült püspöke a szombaton tartott ünnepi istentisztelet alkalmával megemlékezett a Csengeri Hitvallás 450. évfordulójáról. Elődeink Méliusz Juhász Péter debreceni püspök vezetésével megfogalmazták és megerősítették a Szentháromság Istenbe vetett hitüket 1570. július 26-án, a Csengerben tartott zsinaton.

– A koronavírus-járvány miatt sajnos nem tudtuk megtartani a szélesebb körű, konferenciával is kísért ünnepi istentiszteletet, amellyel a magyar reformáció és a református egyház történetének fontos mérföldkövére emlékeztünk volna. Végül október 4-én sikerült egyházterületi hálaadó istentiszteletet tartanunk a nagy múltú szatmári településen, ezen alkalmon pedig lelepleztük a Bíró Lajos szobrász domborművét – ismertette Fekete Károly püspök.

Az ünnepi esemény zárásaként a Református Nagytemplom Emlékkertjében a reformáció és a gályarabok emlékműveinél helyeztek el a koszorút a résztvevők.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában