Országos népzenei minősítő

2020.11.07. 20:11

A népdal ünnepe volt Ladányban

Bodó Sándor: az ilyen és az ehhez hasonló rendezvények segíthetik a negatív élmények feldolgozását.

Fotó: A Dorogi Márton Művelődési Központ archívuma

„Nem lehet egészen boldog ember az, akinek nem öröm a zene...”

Ezzel a gyakorta idézett Kodály Zoltán-féle mottóval rendezték meg a 13. Ifj. Vígh Sándor-emlékdíjas Népzenei Verseny és KÓTA 20. Aranypáva Térségi, országos szintű népzenei minősítőt nemrégiben a Dorogi Márton Művelődési Központban, a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület szervezésében.

Versenyeztek a csoportok

Hadházi Andrásné, a népdalkör művészeti vezetője elmondta: ezzel a rendezvénnyel a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör hálával és szeretettel emlékezik a Posztumusz-KÓTA Díjas, Püspökladány Város Díszpolgára, Örökségünkért Díjas ifj. Vígh Sándorra, az első művészeti vezetőjére. Ezt követően Rácz Endre Az égi citerás című saját költeményét szavalta el.

A versenyt Bodó Sándor államtitkár, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg szintén egy Kodály-idézettel.

„Az emberi hang, a mindenkinek hozzáférhető, ingyenes és mégis legszebb hangszer lehet csak általános, sokakra kiterjedő zenekultúra termő talaja.”

A politikus hangsúlyozta, hogy a művészeti, kulturális élet ebben a nehéz időszakban is életünk fontos része kell, hogy legyen. A közösségi kapcsolatok, az ilyen és az ehhez hasonló rendezvények segíthetik a negatív élmények feldolgozását.

Tóth Lajos, Püspökladány polgármestere köszöntőjében gratulált a szervezőknek, a résztvevőknek a népzenei hagyomány továbbörökítése terén végzett elkötelezett közösségi munkájukhoz.

A köszöntőket követően a házigazda Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör hortobágyi pásztordalokat adott elő.

A megnyitó után kezdetét vette a verseny. A szebbnél szebb dalcsokrok, szólóénekek, a kitűnő tempóban előadott veretes népdalok, a hangszeres citera- és klarinételőadások elvarázsolták nemcsak a zsűrit, de osztatlan sikert arattak a közönség körében is. Az elhangzott népzenei produkciókról Birinyi József, a zsűri elnöke mondott néhány gondolatot. Örömét fejezte ki, hogy a csoportok, egyéni előadók szívvel-lélekkel énekeltek. Bízzunk benne, hogy lesz még sok ilyen alkalom, amikor a népzenei együttesek, szólisták megajándékozhatnak bennünket az éneklés közösségi élményével.

A 20. KÓTA Népzenei Minősítőn egy Térségi Kiváló Díjat, az országos minősítőn három ezüst, hat arany és öt Arany Páva-díjat osztottak ki. A 13. Ifj. Vígh Sándor-emlékdíjas Népzenei Versenyen pedig egy bronz, három ezüst és 17 arany fokozatú oklevelet adtak át. Különdíjban részesült megyénkből a Nyíradonyi Pávakör. Az Ifj. Vígh Sándor-emlékdíjat Tóth László Pálházáról kapta. Minderről Tányér József, a püspökladányi könyvtár vezetője tudósította a Naplót.

HBN

Borítókép: Hadházi Andrásné, a népdalkör művészeti vezetője köszöntőt mond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában