Nobel-díjas írónk

2020.09.26. 12:39

Vándortárlat nyílik Kertész Imre ifjúkori éveiről

Elsősorban a fiatalokhoz szeretnék közel hozni az író tanulóéveit.

Fotó: Kertész Imre Intézet

Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934–1955 címmel nyílik kiállítás kedden (szeptember 29-én) 17.30-kor Debrecenben, a Nagy­erdei Víztoronyban (Pallagi út 7.). A Kertész Imre Intézet vándorkiállítását Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere, valamint Szabó Tamás, az intézet programigazgatója köszönti, és Hafner Zoltán kutatási igazgató nyitja meg. Közreműködik Mercs János színművész és az Arco Nobile vonósnégyes.

Az író szobabelsőjének rekonstrukciója a róla elnevezett intézetben
Fotó: Kertész Imre Intézet

Mint az intézet ismertetőjéből kiderül, Kertész Imre (1929–2016) egyetlen Nobel-díjas írónk élete, akárcsak műveinek egy jelentős része még, mindmáig ismeretlennek számít, és az elkövetkezendő évek feladata, hogy ez a kivételes életmű egyszer a maga teljességében hozzáférhető legyen. Az író nevét viselő, 2017-től működő intézet vándorkiállítása (mindenekelőtt fiatal közönségre számítva) a szerző tanulóéveire koncentrál, azokra az élményekre, amelyek az alkotói pálya későbbi irányát, témaválasztásait is meghatározzák. Az iskolai évek 1934-ben kezdődnek, amikor az ötéves gyermek szülei elválnak, és egy neves pesti fiúinternátusba íratják, ahol elemi iskolai tanulmányait végzi – és követhetjük tovább az ifjú Kertész Imrét a gimnáziumi és a rövid ideig tartó újságírói éveken, valamint első feleségével való megismerkedésén át egészen 1955-ig, amikor úgy dönt, hogy a független írói pályát választja. „Ugyanazt az életet élni és írni”: e programtervének megfelelően a kiállításon bemutatott időszak legfontosabb eseményei a későbbi műveknek is vissza-visszatérő témái, motívumai lesznek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában