megújult a tímárház

2020.09.05. 13:49

Új szerepben, régi értékekkel nyitott Debrecen kincsesháza

A Tímárház – Kézművesek háza a népművészet észak-alföldi régióközpontjaként működik tovább.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

A Hajdú Néptáncegyüttes hajdúsági csárdása nyitotta meg a megújult Tímárházat szombat délelőtt. Debrecen több évszázados kézműipari múltját, emlékeit őrző ház a korszerűsítés mellett több új műhellyel, közösségi térrel és jurtával várja ezután mindazokat, akik részt kívánnak venni az intézmény foglalkozásain, szakkörein, képzésein, illetve előadásain.

A nyitóünnepségen elsőként Mátrai-Nagy Andrea Bíborka üdvözölte a sokaságot, majd köszöntőt mondott Puskás István alpolgármester, aki elsőként úgy fogalmazott:

„Igazi ünnepnap ez a debreceniek számára, mivel épített kulturális és gazdasági örökségünk központja újult meg.”

– Az épületen kívül visszakaptuk azokat a közösségi tevékenységeinket is, melyeket a Tímárház már hosszú évek óta gyakorol – jegyezte meg a város kulturális alpolgármestere, majd kiemelte: nem csak a régi alkotóknak ad teret a megszépült épület, hanem újaknak is, kibővítve tevékenységi körét.

– Bízunk abban, hogy nemcsak hagyományainkat örökíti meg, hanem jövőnket is építi Debrecen kincsesházának munkája, hiszen a régió népművészeti központjaként a Tímárház egy kapu a Dunántúl és a nagyvilág felé – fogalmazott végül Puskás István.

A megszépült kézművesház átadásával egyben egy új kiállítás is nyílt szombaton Régiónk kincsei címmel. A tárlatot Kolozsvári István, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének alelnöke a Tímárház tevékenységének fontosságát kifejtő beszéde előtt Csoóri Sándor gondolataival nyitotta meg.

Az ünnepi délelőttön finom falatok, kézművesfoglalkozás, népzene és mesterségbemutatók várták mindazokat, akik ellátogattak a Tímárházba.

SzD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában