Az anyag életre kel

2020.09.29. 08:32

Paszomány és gomb a mesterségek debreceni ünnepén

A cívisváros ma is őrzi az egykor elterjedt foglalkozás hagyományait.

Fotó: Napló-archív

Az anyag életre kel címmel csatlakozott a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák VII. Országos Hétvégéjéhez szeptember 25. és 27. között a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület alkotóháza. A programsorozat zárónapján, vasárnap délelőtt a közönséget Hubert Erzsébet egyesületi elnök köszöntötte.

– Az országos egyesület immár hét éve fogja össze azokat az alkotóházakat és kézművesműhelyeket, melyek népművészeti tárgyak készítésével és azok oktatásával foglalkoznak – összegzett az egyesület vezetője. Hubert Erzsébet kiemelte: ebben az évben az áprilisra tervezett találkozó a pandémia miatt elmaradt, így szeptember végén kaptak a közösségek lehetőséget arra, hogy három napon keresztül ki-ki saját kézműves tevékenységét bemutassa. – Első nap a gyerekek számára biztosítottunk lehetőséget a nemezelésre, ahol a gyerekek egy kisfilmen ismerkedhettek meg a mesterséggel – fejtette ki Hubert Erzsébet, majd hozzáfűzte: a vasárnap a Debrecenben különösen ismert paszománykészítés napja volt.

Több évszázados szakma

Debrecenben 1712-ben alakult a paszományos és gombkötő céh. A 18. században igen népszerű kismesterek utódai ma is csodálatos öltözetdíszeket, kiegészítőket készítenek. A Népművészet Mestere címmel kitüntetett alkotó, Lázár Katalin iparművész a paszománykészítés titkait osztotta meg az érdeklődőkkel, saját munkáin keresztül bemutatva a mesterség szépségeit és nehézségeit.

A szakember arra is lehetőséget biztosított, hogy ki-ki próbára tegye kézügyességét az elméleti tudnivalók átadása után, a nagy érdeklődésre való tekintettel pedig felvetődött a rendszeres paszománykészítő szakkör elindításának lehetősége is az alkotóházban.

SzD

Borítókép: Lázár Katalin több technikát, motívumot és alapanyagot is bemutatott

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában