filmklub

2020.09.17. 18:48

Merengés Nolan filmográfiájában

Új és izgalmas aspektusok is felmerültek a rendező 2006-os alkotásával kapcsolatban.

MP

Fotó: Molnár Péter

Filmklubos vetítést tartottak szerdán este az Apolló moziban Nolan 50 címmel. Az idén, július 30-án töltötte be ugyanis 50. születésnapját korunk egyik legünnepeltebb rendezője, Christopher Nolan, akit az egyik legnagyobb kortárs direktorként tartanak számon.

A rendező előtt tisztelegve az Apolló mozi három hónapon keresztül, havi egy alkalommal film­klubvetítést tart a rendező egyik művéből. Ehhez pedig sikerült egy illusztrist vendéget hívni, hiszen az ország egyik legismertebb filmkritikusa, Kovács Gellért Filmszerész fogja kalauzolni a filmek előtt és után az érdeklődőket.

Napjaink Spielbergje

A szerdai első alkalommal a rendező A tökéletes trükk (The Prestige) című 2006-os filmjét vették górcső alá a kritikussal a nézők.

Kovács Gellért a bevezetőjében kiemelte, ő igazi Nolan-rajongó, és korunk Steven Spielbergjének tartja a brit rendezőt. – Olyan alkotó, aki bármit megtehet most Hollywoodban – hangsúlyozta. A Steven Spielberggel való párhuzam azért tekinthető működőképesnek, mert az amerikai direktor is igencsak nagy szabadságot tudhat magáénak az álomgyáron belül. Ezenkívül pedig az analógiát erősíti, hogy Spielberg fénykorához hasonlóan, amikor Nolan napjainkban filmet készít, akkor azt az elkészítéstől egészen a bemutatásig óriási érdeklődés övezi.

„Kevés olyan rendező van ma, akinek ki lehet emelni a nevét a plakátokon, és vele lehet eladni a filmet”

– emelte ki Kovács Gellért. Hozzáfűzte, talán öt ilyen alkotó van most Hol­lywoodban, ilyen például Quentin Tarantino.

Nolan mániái

Az este folyamán a kritikus számos izgalmas aspektust felvetett A tökéletes trükkel kapcsolatban. Elmondta például, hogy szerinte a rendező ezzel a filmjével többek között az alkotással járó gyötrődést szerette volna bemutatni. Ezenkívül természetesen itt is megtalálhatók azon formai és tematikai elemek, amelyek köré szervezi alkotásait Nolan. Ilyen formai elem például, ahogyan megszerkeszti filmjeit, hiszen általában az időt nem lineárisan kezeli. A tökéletes trükk esetében is többkeretes szerkezetről beszélhetünk, több idősíkot egyszerre futtat a jelenben, valamint a múltban. Emellett megjelennek a rendező fontos tematikai elemei, úgymint a megszállottság vagy mindaz, amit az időről gondol. – Christopher Nolan olyan figura, aki az általa foglalkoztatott témákat képes a kedvenc műfajaiba beletenni – emelte ki Kovács Gellért. Hozzátette, a filmjei mély tartalmakat hordoznak, mégis mindenki számára fogyasztható köntösbe képes ezeket rakni.

A Nolan 50 sorozat még további két alkalommal várja majd az érdeklődőket. A következő film A sötét lovag lesz október 14-én, november 11-én pedig a Csillagok között című alkotást fogják vetíteni.

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában