Felsőoktatás

2020.09.23. 17:48

Járványügyi intézkedések a megújult egyetemi könyvtárban

Megújult környezetben, új technikai megoldásokkal, de szigorú szabályozással, több korlátozó intézkedéssel fogadja olvasóit az egyetemi könyvtár.

Fotó: unideb.hu

Az erősödő járványhelyzet miatt a hallgatók, oktatók, kutatók biztonsága érdekében a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára (DEENK) dolgozói és a látogatók is csak maszkban tartózkodhatnak a könyvtárak tereiben. A bejáratoknál kézfertőtlenítőket helyeztek el, ezen túl a technikai eszközök – számítógépek, fénymásolók – tisztításához fertőtlenítő kendőket is biztosítanak.

Karácsony Gyöngyi, a DEENK főigazgatója | Fotó: unideb.hu

– Korlátozzuk az ügyfélszolgálati pultoknál való tartózkodás mértékét, valamint törekszünk a papír- és érintésmentes ügyintézésre – mondta az egyetemi portálnak Karácsony Gyöngyi. A DEENK főigazgatója kiemelte: a személyes találkozások mellőzésével elektronikus úton lehet beiratkozni, a különböző határidőket hosszabbítani, dokumentumot raktárból kikérni, emellett legújabb szolgáltatásként mostantól már a könyvelőjegyzéseket is elektronikusan lehet leadni.

– Az Egyetem téren, a Főépületben (BTEK) és a Kassai úti Campus könyvtárban 24 órás könyvvisszavételi pontokat alakítottunk ki, ahová bármely egységünkből kölcsönzött köteteket vissza lehet hozni – tette hozzá a főigazgató.

– A tavaszi tapasztalatokat figyelembe véve – amikor a könyvtár szolgáltatásait fokozatosan, de igen rövid idő alatt kellett átalakítani úgy, hogy a legfontosabb funkcióinknak eleget tudjunk tenni – több olyan módosítás is történt, ami nem vészmegoldás, hanem előremutató fejlesztés volt, és amely tapasztalatokat a mostani helyzetben is tudjuk hasznosítani – fogalmazott Karácsony Gyöngyi.

A DEENK továbbra is működteti az [email protected] email címet, ahol tájékoztatást kérhetnek az olvasók. Március és június között az e-mail cím forgalma a korábbi sokszorosára emelkedett: több mint két és fél ezer ide befutó kérést kellett kezelni, amelynek kiszolgálására átszervezték a könyvtár munkatársainak feladatkörét, erre a területre csoportosítva az erőforrásokat.

Június végétől van ismét lehetőség a könyvtár látogatására, a mostani időszak azonban újabb intézkedéseket követelt, amelyekről bővebb információ ezen az oldalon olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában