fotókkal

2020.09.19. 12:42

Csak a retró: új közegben láthatjuk a debreceni vidámpark játékait

A hatvanéves vidámpark közkedvelt játékaiból nyílt kiállítás.

MP

Fotó: Molnár Péter

A Csapó utcai bevásárlóközpontba költözött a debreceni vidámpark néhány ikonikus játéka.

A vidámpark idén ünnepli alapításának 60. évfordulóját, a kerek születésnap alakalmából három generációt felölelő, kilencállomásos interaktív kiállítással kedveskednek a látogatóknak.

– Magyarországon 2013 óta a debreceni vidámpark az egyetlen működő vidámpark. A nagy szerencsénk az volt a többiekkel ellentétben, hogy a park mellett épült egy állatkert, ez a szimbiózis a mai napon is megtestesül – mondta a kiállítás pénteki megnyitóján Nagy Gergely Sándor, a Nagyerdei Kultúrpark igazgatója. Hozzátette: – Debrecen város lakói már 60 évvel ezelőtt is egy jó döntést hoztak akkor, amikor társadalmi munkában megépítették a vidámparkot. Most egy olyan kiállítást terveztünk, amely kellőképpen interaktív és érdekes lehet.

„Azok a történetek, amik itt megjelennek a tablókon, mutatják azt a fajta összetartozást, kötőerőt, amit az intézményünk itt, Debrecenben jelent”

– hangsúlyozta Nagy Sándor Gergely.

Jó érzés megosztani

A vidámpark egyik legnépszerűbb helyszíne az elvarázsolt kastély, amit a nyitás évében építettek, azóta sokat változott, de közkedveltségéből mit sem vesztett.

– Mondtam a gyerekeknek, hogy az elvarázsolt kastélyt mennyire szerettük a nővéremmel, különösen ezt a zötyögős széket – mondta a Naplónak Gáspárné Ajtai Beáta, aki gyerekeivel, Abigéllel és Jonatánnal a kiállított játékokat már pénteken felfedezték. – A legutóbbi karszalagos hétvégén a gyerekekkel is bementünk a kastélyba, most már nekik is ismerős. Jó érzés, hogy meg tudja osztani az ember ezeket az élményeket a gyerekeivel, ez egy kapcsolódási pont, hiszen nekik is emlék marad – fogalmazott az édesanya.

A kiállítás 9 tematikus egységében megjelenik többek között az elvarázsolt kastély, a Toldi Miklóst megidéző panoptikum, a névadó Lúdas Matyi, hagyományos forgó elemek, érmés játékgépek, dodzsem és a virtuális valóság legújabb játékai is. A szeptember második felében megtekinthető kiállításon minden nap foglalkozások, előadások várják az érdeklődőket, valamint egy több mint 100 éves lovasforgó egyik darabjának látványrestaurálását is figyelemmel követhetik. Megannyi fotó és írás színesíti azokat a tablókat, melyek az elmúlt 60 év élménydús pillanatait elevenítik meg.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában