ünnep, kicsit másképp

2020.08.13. 11:39

Tíz virágkocsi lesz az idei karneválon, a belvárosban és a Nagyerdőn is megnézhetjük őket

Finisébe ért a karneváli készülődés Debrecenben: csütörtök délelőtt az idei virágünnep kompozícióit mutatták be a szervezők.

Fotó: Kiss Annamarie

Az idei rendkívüli helyzet ellenére sem marad el Debrecen összművészeti rendezvénysorozata, szombaton indul a karneváli hét. A Virágkarnevál „Másképp” címmel összesen tíz virágkompozícióban gyönyörködhetnek az érdeklődök augusztus 20-án a Kossuth téren. Finisbe értek a virágkocsi-készítők, csütörtökön bepillantást nyerhettünk a Medicor-udvaron zajló munkafolyamatba.

– A Virágkarnevált 1966 óta rendezi meg a város, sorozatban ez az 51. ilyen rendezvény.

„A koronavírus rendkívüli kihívás elé állított bennünket, de Debrecen összetartó közössége ebben a nehéz helyzetben is megtalálta azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek jellemzőek a városra.”

Tíz virágkocsi fog a Virágkarnevál „Másképp” rendezvénysorozaton bemutatkozni – mondta Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere, aki a virágkocsik üzeneteiről is beszélt. Az idei kompozíciók a környezetvédelemre, a hagyományok és elődök tiszteletére, valamint az összetartozásra hívják fel a figyelmet.

– Egy olyan rendezvény a virágkarnevál, amely a világban egyedülálló. Nincsen sehol máshol ilyen technika, amivel ezeket a kocsikat díszítik most már 51. alkalommal, erre nagyon büszkének kell lennünk. Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, több mint száz millió virág díszítette ezeket a kocsikat – mutatott rá Balázs Ákos alpolgármester csütörtökön, a virágkarneváli készülődés kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

A Medicor-udvarban szorgos kezek faragják és díszítik a virágkocsik alapjául szolgáló hungarocell figurákat. Gulyás Tamás virágkocsikért felelős kivitelező idén hét kocsit készít, ebből kettő állandó, így a Szent Korona és a nyitó kocsit „csak” felújították, ötöt pedig újonnan készítettek el.

– Csütörtökön és pénteken fejezzük be az utolsó vasalási munkákat, már díszítünk a száraz virágokkal, illetve a készítjük elő azokat a felületeket, ahová az élő virágok kerülnek majd. Augusztus 19-én 150-200 ember fogja díszíteni a kocsikat, augusztus 18-én érkeznek a virágok Hollandiából hűtőkamionnal. Néhány éve már együtt dolgozunk a beszállítóval, megismertük a virágfajtákat, ennek megfelelően választottunk. Maradt a dália, most azonban

„jóval kevesebb virág kell, hiszen körülbelül fele annyi kocsi készül, mint tavaly,”

idén 300-400 ezer szál virágot várunk – mondta el a Napló kérésére Gulyás Tamás.

Debrecen város kocsija idén a Trianon 100 nevet viseli, hosszú kihagyás után idén Hajdúszoboszló is csatlakozik a debreceni virágünnephez.

– 2000-ben vettünk részt utoljára a Virágkarneválon, akkor az aquapark kompozícióját láthatta a közönség. Húsz év telt el, az új városvezetés úgy gondolta, mindenképpen fontos a kapukat megnyitni, a társadalmi kapcsolatainkat bővíteni. Hajdúszoboszló és Debrecen kapcsolatában a virágkarneváli jelenlét egy alapkő lehet – hangsúlyozta Majoros Petronella, Hajdúszoboszló alpolgármestere. A fürdőváros virágkocsija Bocskai István erdélyi fejedelemnek állít emléket, aki 1606-ban telepítette Szoboszlóra a hajdúkat.

Fotó: Kiss Annamarie

A Teva Gyógyszergyár jelent meg eddig legtöbb virágkocsival a karneválon, idén Semmelweis Ignác előtt tisztelegnek. Kompozíciójuk üzenete: tartsd tisztán! – A kocsin megidézzük Semmelweis Ignác alakját, akit úgy is ismerünk, mint az anyák megmentője. Ő volt az, aki az orvosi kézfertőtlenítés fontosságát feljegyezte. A cég nagyon fontosnak tartja ezt a témakört, ezért az elmúlt időszakban több mint 2 ezer liter kézfertőtlenítőt adományoztunk a debreceni önkormányzati intézményeknek és szervezeteknek, ezekből a kézfertőtelítőkből juttattunk el a meghatározó rendezvényekre, így a virágkarneválra is – részletezte Michael Potts, a Teva debreceni telephelyének vezetője.

Első alkalommal készíttet virágkocsit a Richter Gedeon Gyógyszercég a Virágkarneválra. A kiválasztott kompozíció az 1990-es évek elején népszerű rajzfilmsorozatra épül, amely az Egyszer volt... az élet címet viseli. – Talán emlékeznek még erre a mesére, ami arról szólt, hogy mesés keretek között próbálta bemutatni a fehér- és vörösvérsejtek küzdelmét a vírusok és bacilusok ellen a bölcs, öreg, hosszú szakállú tanító útmutatásai alapján. Aktuális is a téma egy kicsit, s talán kevesen tudják, hogy a Richter benne van abban a konzorciumban, ami kutatja a koronavírus elleni hatóanyagot – mondta el Győrösi Pál, a vállalat munkatársa.

Az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. 19. alkalommal mutatkozik be a karneválon, az idei kompozíciójukban koalák jelennek meg, melyek a klímaváltozásra hívják fel a figyelmet.

– A tavalyi kocsink is a környezetvédelemről szólt, a jegesmedvéinkkel a globális felmelegedésre hívtuk fel a figyelmet, idén is hasonló témát választottunk, hiszen a klímaváltozás vitathatatlanul összefüggésben áll az óriási pusztításokat eredményező erdőtüzekkel. A koaláink szimbolizálják mindazt, amit meg kell védenünk, a tűzkakasunk pedig arra utal, hogy az emberiség óriási hatással van arra, a klímaváltozás hogyan fog lezajlani, másrészt sok erdőtűz emberi gondatlanságból, vagy szándékosságból fakad. Nagyon sok múlik rajtunk, ezt jelenítjük meg a virágkocsinkkal – hangsúlyozta Domokos Csilla, az A.K.S.D. Kft. szóvivője

A Fórum Bevásárlóközpont virágkocsiját a Szinyei Merse Pál Lilaruhás nők alkotása inspirálta. Átányi Ajtony igazgató elmondta, nem tudtak kibújni a bőrünkből, témájuk továbbra is a divat. A Debreceni Szakképzési Centrum kocsijának központi karaktere Fekete István regényéből Vuk lesz, aki a folyamatos tanulás, fejlődés és tapasztalatszerzést testesíti meg.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője, a Virágkarnevál főszervezője a programokról beszélt. – Szombaton kezdődik a karneváli hét, augusztus 15-én a Békás-tónál a virágkarneváli betűk közösségi díszítésével indulunk, este pedig kivilágított biciklis túrára hívunk 500 főt – tudatta Bódor Edit. A város különböző pontjain lesznek programok a következő napokban, többek között a Kölcsey Központban kiállítások várják az érdeklődőket, a strandon művészeti csoportok adnak műsort, augusztus 16-án indul a Galiba Fesztivál a vidámparkban, továbbá városházi zenés esték, a belvárosban kézművesvásárok, a Kossuth téren pedig táncos flashmobok is lesznek.

A virágkocsik 20-án reggel 8 órától lesznek láthatóak a Kossuth téren, augusztus 21-től 23-ig pedig a II. János Pál pápa téren állítják ki őket.

Kiss Dóra

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában