a karneváli hét programjai

2020.08.03. 16:19

Idén is fényt visznek a debreceni éjszakába

Folyamatosan ismerkedünk az eseményekkel, mindig az éppen aktuális járványügyi helyzetnek megfelelően halad a tervezés.

A szervezők továbbra is reménykednek abban, hogy színes és tartalmas virágkarnevál hetet bonyolíthatnak le. Az utóbbi években a kulturális együttműködések eredményeként a Debreceni Virágkarnevál két közkedvelt eseményévé vált a Fények éjszakái, illetve Klasszikusok éjszakája, ezen két program részleteiről számoltak be hétfő délután, a Csokonai Színházban.

– A Klasszikusok éjszakája egy olyan rendezvény, mely segítségével a klasszikus zenét igyekszünk prezentálni a karneváli héthez kötődően a közönség számára. Nagyon nehéz helyzetben dolgozunk, a virágkarnevált ötször terveztük már át, a Klasszikusok éjszakája is egy olyan elem, amit az óvatosság és a járványhelyzetre való tekintettel folyamatos újratervezés jellemez.

„A virágkarnevál működésének fontos gondolata, hogy évről évre megújuljon, és valamilyen kortárs elemet is kínáljon a hagyományok mellett.”

A Fények éjszakái a kortárs vizuális művészetnek nemzetközi szinten egy nagyon fontos magyar mezőnyét hozza Debrecenbe évről évre – beszélt a karneváli hét két kiemelkedő programjáról Puskás István, Debrecen alpolgármestere.

– Idén is sajátos formátumban tekinthető meg a Fények éjszakái a veszélyhelyzet diktálta körülmények miatt, ugyanakkor, mint minden más programelem esetében, itt is megpróbálunk a szükségből erényt kovácsolni – fogalmazott Puskás István.

Fotó: Kiss Annamarie

A Fények éjszakái idén Debrecen két pontján jelenik meg, egy kültéri helyszínen, valamint a Csokonai Színház falai között. Ez lesz annak a többhetes, szeptember 12-ig tartó rendezvénysorozatnak az indulása, mely során a színház elköszön az épülettől a felújítás megkezdése előtt. Az épület tereibe fényművészeti kiállítás költözik, ami rendhagyó módon tárja fel a színház működését. – Szeretnénk a kiköltözést minél több érzelemmel és szép eseménnyel megünnepelni. Azt szeretnénk, ha a színház lelkét előhozná a fényvetítés. Az épület tíz helyszínén lesznek olyan installációk, amelyek egy kicsit a teret átlényegítve fogják bemutatni a színházat.

„Fontosnak tartjuk, hogy méltó módon búcsúzzunk el”

– hangsúlyozta Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója.

Maximum 50 fő

Idén a Fények éjszakái eseménysorozat keretében a Bordos László Zsolt által vezetett, a virágkarneválon már többször is bizonyított nemzetközileg elismert alkotócsoport hozza létre a kortárs fényművészeti tartalmakat.

– A színház termeiben, a nagyszínpadon olyan fényinstallációkat helyezünk el, amelyekkel a mai kor reflexióit fogjuk a közönség elé tárni. Ha az interneten rákeresünk a fényművészetre, akkor azt találjuk, hogy a szakma és a művészettörténet Moholy-Nagy László Fény-tér modulátor című fényinstallációját tartja a világ első fényművének. Idén születésének 125. évfordulója alkalmából a fényművészet is szélesebb körben ismertté vált – beszélt a fényfestésről Bordos László Zsolt 3D mapping művész. Azt is elmondta, a Csokonai Színházban 14 alkotást állítanak ki, melyek augusztus 18. és 22. között tekinthetők meg. A kiállítás 17 és 22 óra között látogatható, óránként indítanak tárlatvezetést, egyszerre maximum 50 fő tartózkodhat az épületben.

Fénnyel köszöntik a Dósa nádor teret

A fényvetítés kültéri helyszíne a Dósa nádor tér lesz, augusztus 20. és 23. között.

„A tér köszöntésére fényfestést szeretnénk átadni a közönségnek, a Dósa nádor tér homlokzatait a fények egész képpé fogják formálni”

– tudatta Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, a Debreceni Virágkarnevál főszervezője. Hozzátette: – Szent István szobrát augusztus 20-án avatjuk fel, így az egyik homlokzaton az államalapító animáció formájában is megjelenik – tudatta Bódor Edit. A városháza udvarán augusztus 15. és 22. között este 8 órától előadásokat tartanak, míg augusztus 19-től 23-ig fények ékesítik az udvart. A jelenlegi állás szerint a Csíksomlyói passiót augusztus 23-án rendezik meg a Kossuth téren. Bódor Edit a Klasszikusok éjszakájáról is beszélt, mint elmondta, a Kodály Filharmónia Debrecen Beethoven IX. szimfóniáját adja elő, illetve a virágkarneváli héten több kisebb koncerttel is készülnek az Emlékkertben és a Déri téren.

Borítókép: épületvetítés a Debreceni Egyetemnél a 2019-es karneváli héten

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában