Idén más volt

2020.08.20. 08:59

Kisebbre szabták, de így is pompás: a Debreceni Virágkarneválról jelentjük

Zászlófelvonással és kenyérszenteléssel kezdődött meg az idei, sorrendben 51. Debreceni Virágkarnevál augusztus 20-án.

Fotó: Kiss Annamarie

Ebben az évben a járványhelyzet miatt másként alakult a karnevál, de pompájából nem engedett. Ugyan elmaradt a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása, de most sem maradt virágos kompozíciók nélkül Debrecen főtere. Idén tíz virágkocsi körül nyüzsögnek az emberek, s járnak a több százezer virág felhasználásával készült remekművek csodájára.

– Tetszenek a virágkocsik, abból a szempontból pedig kifejezetten jó az idei karnevál, hogy most talán egy kicsit kevesebben vannak. Nagyon tetszik az a kocsi, amely gyerekkorunk egyik legkedveltebb mesefiguráját ábrázolja – mutatott a Richter Gedeon Egyszer volt az élet... című mesét idéző kocsijára Tanyi Ádám, aki párjával Tiszaújvárosból érkezett Debrecenbe.

A Richter Gedeon virágkocsija | Fotó: Kiss Annamarie

Hiányzik a karnevál

Hajdúszoboszló kocsijánál a Gáspár családba botlottunk, a gyerekek örömmel fényképezkedtek a Bocskai István erdélyi fejedelemnek emléket állító kompozíció előtt.

– Nagyon szépek az alkotások, a fiamnak különösen tetszik, hogy vannak lovas szobrok, ő ezeket nagyon szereti. Ugyanúgy, mint a korábbi években, most is igényesen vannak elkészítve a kocsik, az a rossz, hogy kimaradt a karneváli hangulat, a felvonulás, a csoportok táncos fellépései, de a kocsik ugyanolyan színvonalasak, mint az elmúlt években – osztotta meg a Naplóval Gáspárné Ajtai Beáta, aki azt is elmondta, mivel debreceniek, így minden évben részt vesznek a karneválon és a biciklis felvonuláson is. Lányának, Adélnak a trianoni kocsi nyerte el leginkább a tetszését idén.

Hajdúszoboszló virágkocsija | Fotó: Kiss Annamarie

Művészeti csoportok nélkül, rendőri kísérettel vonultak fel a Nagyállomástól a Kossuth térig a virágkocsik, amelyek ünnepi hangulatot csempésznek a cívisvárosba. A menetet kora reggel a Petőfi térnél kaptuk lencsevégre.

Nem csak szépek

A virágkocsik hagyományosan valamilyen üzenetet is hordoznak magukban. A Szent Koronát és a koronázási ékszereket bemutató, valamint a Debrecen címerét megjelenítő virágkocsi idén sem maradt el, Debrecen város kocsija pedig Trianon 100. évfordulójának tiszteletére készült.

A trianoni évforduló alkalmából készült virágkocsi | Fotó: Kiss Annamarie

A Teva Gyógyszergyár „Tarts tisztán!” kompozíciója Semmelweis Ignác előtt tiszteleg, míg a karneválon debütáló Richter Gedeon Gyógyszercég kocsija az 1990-es évek elején népszerű rajzfilmsorozatra épül, amely az Egyszer volt... az élet címet viseli.

Az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. virágkocsija | Fotó: Kiss Annamarie

Az A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft. idei kompozícióján koalák és tűzkakas jelennek megy, az alaposan kidolgozott figurák a klímaváltozásra hívják fel a figyelmet. A Fórum Bevásárlóközpont virágkocsiját Szinyei Merse Pál Lilaruhás nők című alkotása inspirálta, míg Debreceni Szakképzési Centrum kocsijának központi karaktere Fekete István regényéből Vuk, aki a folyamatos tanulást, fejlődést és tapasztalatszerzést testesíti meg. Hajdúszoboszló a hajdúk betelepítője, Bocska István előtt, míg a Hajdú-Bihari Megyei Önkormányzat és a romániai Bihar megyei tanács közös kocsija Szent László lovagkirály előtt tiszteleg.

A belváros nyüzsgése idén nem csak a villamos vonalára és a Nagytemplom előtti térre szűkült. A Csapó után felállított virágkapu kedvelt fotózkodási helyszínnek bizonyul, de a sétáló övezetben és az újonnan átadott Dósa nádor téren is szívesen időznek a cívisvárosba látogatók. A virágkocsik csütörtökön még a belvárost ékesítették, ám péntektől már a Nagyerdőn, a II. János Pál pápa téren lehet alaposan szemügyre venni őket.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában