vándorkiállítás

2020.07.13. 17:05

Történelmi tárlat a rendszerváltásról a debreceni főtéren

Nemzetközi vándorkiállítás érkezett hétfőn Debrecenbe a kommunista időszak elnyomásáról.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnar Peter

A kiállítás a rendszerváltás 30. emlékéve alkalmából szerveződött, „30 éve szabadon” címmel, és július 27-ig tekinthető meg. Első helyszíne Brüsszel volt múlt év novemberében, azóta több bel- és külföldi helyen láthatták az érdeklődők. A tárlat kronologikus sorrendben mutatja be, hogyan jutott el Magyarország a kommunista diktatúra elnyomásából a rendszerváltozásig.

Fotó: Molnár Péter

A debreceniek szerepe

A 13 tablóból álló kiállítás fényképekkel és idézetekkel eleveníti meg az 1989–90-es fordulatot. A hétfői megnyitón Komolay Szabolcs tanácsnok, az önkormányzat kulturális és oktatási bizottságának elnöke hangsúlyozta: emlékeznünk kell, hiszen 30 év elteltével már van egy olyan generáció, amely felnőtt, és akiknek a rendszerváltás, a kommunizmus már csak emlék. Mint kiemelte, a debreceniek több más történelmi esemény mellett a rendszerváltozásban is fontos szerepet játszottak, hiszen itt született meg a Páneurópai piknik gondolata.

Fotó: Molnár Péter

Lehetőség az újrakezdésre

– Szinte hihetetlennek tűnt, hogy térségünkben is bekövetkezhet a szabadság – utalt Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze a kommunista diktatúrára. A történész ismertetőt adott a rendszerváltoztatás előzményeiről, körülményeiről és utóéletéről is. – Ebben a történelmi pillanatban megadatik az a lehetőség az ország számára, hogy újrakezdje – zárta beszédét Balogh Gábor.

Fotó: Molnár Péter

Az ünnepség végén Csépai Eszter színművésznő többek között Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versét, valamint Cseh Tamás és Bereményi Géza Tíz év múlva című dalát adta elő.

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában