DEkulT Utcák

2020.06.28. 11:55

Vásár, ringató, óriásléggömbök: felsorolni is nehéz, mennyi programmal várták a debrecenieket

A szombaton megtartott DEkulT Utcák nevű rendezvénycsokorban mindenki megtalálhatta az ízléséhez legjobban passzoló programot.

Fotó: Matey István

Perzselő napsugár vetült Debrecenre szombaton, amikor a Napló elindult, hogy feltérképezze, milyen volt a DEkulT Utcák, amely magában foglalta az Irodalom éjszakáját, a Zene éjszakáját, a Művészetek éjszakáját, a Fiatalok éjszakáját, a Múzeum újra eseményt és a Bauhaus Contemporary Projektet. A Csapó utcán alig akadt üres pad és négyzetméter délután, ahol megannyi család, pár, fiatal és idős vizslatta az Átjáró vásár portékáit. – Tessék csak, tessék! Vegyék elő a pénztárcákat, hiszen itt a sajtos, a fazekas, a köcsögös, a bőrös és a szappanos! – biztatta vásárlásra a bámészkodókat egy hegedűs férfi, aki ha éppen nem kiabált, muzsikált valamit a standok szomszédságában lévő kiállítás tövében.

Lábbal is bírni kell

De ez még csak a kulturális pezsgés kapuja volt, hiszen néhány száz méterrel arrébb már nagyobb tömeg gyűlt össze. – Lábbal és szellemileg is bírni kell – vetette oda mosolyogva és tömören Edit, aki éppen a Déri tér zenebonás környezetében próbálta nyolc­évesforma kisfiával kitalálni, hogy a Modem, a Medgyessy-múzeum vagy a Református Kollégium legyen-e a következő megálló. Hozzátette, szerinte nagyon jó, hogy a többek között Trianont és a rendszerváltást is feldolgozó kiállítások mellett sok más alternatíva is volt, így a gyerekek is találhattak nekik tetsző programokat.

Minden korosztály megjelent

A Déri Múzeum és a Modem között egy fiatal pár nagy gondossággal elemezte az esemény füzetét. – Sajnos mivel a legtöbb helyszínen egy időpontban kezdődnek az előadások, nem jutunk el mindenre, amire szeretnénk. Ezt leszámítva viszont dicséret illeti a szervezőket, hiszen nagyon érdekes és aktuális témákkal készültek – fejtette ki Ferenc. A fiatal gimnazista kérdésünkre elmondta, hogy művészeti osztályba jár, így természetes volt, hogy barátnőjével ő is felkeresi a DEkulTot. Az eseményre több ifjúkorú elment, akik közül sokan tágra nyílt szemmel és értelemmel hol csak nézelődtek, hol pedig megvitatták egymással az alkotások jelentését. Ez kiváltképpen igaz volt a Modemre, ahol az interaktív tárlatokon a tinédzserkorúaktól egészen a szépkorúakig voltak látogatók. Ha valaki végül megunta volna a hagyományos kiállításokat, részt vehetett térzenei koncerteken, a szociális távolságot bemutató óriásléggömbös performance-on, slam poetryn, bábos előadásokon és beszélgetéseken. Sőt a Modem földszintjén a táncművészeti egyetem tehetséges növendékei a koreográfiájukkal körbevették a vendégeket, így mindenki részese lehetett a táncos elő­adásnak.

SzG

Az eseményekről készült fotósorozatainkat lentebb láthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában