Megszűnhet a DMK

2020.06.26. 11:55

Új alapköveken Debrecen közművelődése

Teljesen átalakul Debrecen kulturális hálózata novembertől.

Fotó: Matey István

Amennyiben a közgyűlés elfogadja, megszűnik a Debreceni Művelődési Központ, a közművelődési feladatokat az Ifjúsági Ház veszi kézbe

– többek között erről is szó volt azon a sajtótájékoztatón, melyet dr. Puskás István alpolgármester tartott pénteken a Városházán. Debrecen kulturális alpolgármestere elsőként arra emlékeztetett, hogy az elmúlt tíz évben intenzív fejlődésen ment keresztül Debrecen kulturális élete, majd hozzáfűzte, a Debrecen 2030 programnak köszönhetően ez a következő évtizedben sem lesz másként.

Fotó: Matey István

Szakmai egyeztetésekkel

– Átgondolva Debrecen kulturális intézményrendszerét, a rendszerelvűség figyelembevételével szeretnék még színvonalasabbá és a lakosság felé még inkább minőségi szolgáltatásokat nyújtó rendszerré alakítani az intézményeket – magyarázta Puskás István. Hozzáfűzte, a közművelődés dedikált feladata, hogy a legszélesebb közönség számára biztosítsa a kultúrához kapcsolódás lehetőségét és teret a közösségi élethez. Az átalakítás terveit szakmai egyeztetések előzték meg nemcsak a Debreceni Egyetemmel és a Nemzeti Művelődési Intézettel, hanem a közművelődésben dolgozókkal egyaránt. Az alpolgármester hangsúlyozta, a munkahelyek és a munkavállalók megmaradnak, számukra kedvezőbb munkafeltételeket és magas szakmai színvonalat terveznek megvalósítani, emellett a közfoglalkoztatást kivezetik a közművelődésben dolgozóknál, helyette alkalmazotti jogviszonyt vezetnek be.

„Nincs szó rejtett leépítésről, ellenkezőleg: kedvezőbb munkafeltételek várnak a közművelődésben dolgozókra Debrecenben”

– jegyezte meg.

Elérhető könyvtárak

Puskás István kiemelte, 2020. november 1-től a Méliusz Juhász Péter Könyvtár hálózatához csatlakoznak a jelenleg a Debreceni Művelődési Központ működtetésében lévő homokkerti, csapókerti, kismacsi, nagymacsi, ondódi egységek, illetve a Borsos-villa. – Célunk olyan integrált közösségi terek létrehozása, ahol a közművelődésnek a különböző területei együtt tudnak megjelenni. Úgy tesszük hatékonyabbá a rendszert, hogy például a homokkerti közösségi házba beköltözik a városrészi könyvtár, míg a Nép Együttes új székházba kerül. A Csapókertben helyet cserél a közösségi hálózat és a fiókkönyvtár, míg néhány kisebb könyvtárpontot más intézmények visznek tovább.

Fotó: Matey István

Új feladat a múzeumnak és a színháznak

Mit arról az alpolgármester tájékoztatott, a Honvédtemető jelenleg a DMK-hoz tartozó egységét a Déri Múzeum veszi át, míg a Kossuth utca 1. szám alatt található Belvárosi Közösségi Ház a színházi átalakulás időszakában a Csokonai Színház alkalmi játszótereinek ad otthont, november 1-től pedig a teljes telephelyet a teátrum működteti majd. Puskás István hozzátette, a művelődési központban dolgozó közösségek igyekeznek biztosítani, hogy tovább működhessenek. A DMK egyik legfontosabb projektje, a betlehemes találkozó például a Csokonai Színház koordinálása alatt, magas szakmai minőségben működik tovább.

Fotó: Matey István

Az Ifiház veszi át a stafétát

A tervek szerint 2020 végére megszűnik maga az intézmény, a Debreceni Művelődési Központ is, és a város számára dedikált közművelődési feladatokat 2021 januárjától a Debreceni Ifjúsági Ház veszi majd át. Ide kerül majd az Újkerti Közösségi Ház, a Tímárház, a Szent Anna utcai Belvárosi Alkotóműhely, emellett a közművelődési ellátás funkcióját is az Ifjúsági Ház fogja ellátni. – Ezzel az a célunk, hogy létrejöjjön egy kisebb, de rugalmasabban, hatékonyabban működő kulturális szolgáltató egység, mely a Méliusz Könyvtárhoz tartozó közösségi terekkel együttműködve rendezvények, programok szolgáltatásával fogja lefedni a város teljes területét. A középtávú fejlesztés célja, hogy ez a központ a régióval való kulturális, közművelődési feladatokat is építse majd, ezzel erősítve Debrecen regionális pozícióit – mutatott rá végezetül dr. Puskás István.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában