Felpezsdül a város

2020.06.24. 14:04

Kézműves vásár, művészet, irodalom és zene vár a Dekult Utcákon

DekulT Utcák néven igazi élményforgataggá változnak Debrecen belvárosának terei június utolsó hétvégéjén.

Fotó: Matey István

A szervezők a DekulT Utcák eseményeinek részleteiről szerda délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Csokonai Színház melletti étterem teraszán.

Elsőként Puskás István alpolgármester összegezte a nem mindennapi hosszú hétvége legfontosabb tudnivalót. – A Lépésről lépesre-programsorozattal megpróbáltunk reagálni a veszélyhelyzetre, de annak ellenére, hogy ebből a szempontból pozitív jeleket látunk a jövőre vonatkozóan, az óvatosságnak a következő hetekben is meg kell maradnia – fogalmazott. Puskás István kiemelte, június 26. és 28. között a fiatalok, a művészetek, az irodalom és a zene lesz Debrecen belvárosi utcáinak főszereplője, de újdonságként kézműves portékákkal az Átjáró vásár is várja vendégeit a hétvégén.

Fotó: Matey István

Június 26. az idén első alkalommal megszervezett Fiatalok éjszakája lesz, így az Ifjúsági Ház szervezésében változatos zenés-táncos produkciók várják a közönséget. Halász D. János igazgató a programsorozat kapcsán megjegyezte, Debrecen a fiatalok városa, mivel a városban csaknem 80 ezren vannak, így nagy érdeklődésre számítanak a péntek estét illetően.

Debrecen by night címmel ugyanezen az estén indul a Szentiván-éjhez kapcsolódó rendhagyó városnéző séta a Református Nagytemplom elől Erdei Nóra idegenvezetésével. A város történelmi és irodalmi nagyjait felvonultató városnézés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A 2019-ben nagy sikert aratott irodalom éjszakájáról Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója elmondta, június 26. és 28. között, vagyis a tavalyi esttől eltérően három napig kínál különleges irodalmi élményt mindazoknak, akik akik esténként 20 és 22 óra között Debrecen központjában járnak. Hozzáfűzte, a 2020-as irodalom éjszakáján huszonhárom ország ugyanennyi írójának műveiből olvasnak fel a Csokonai Színház művészei, akikre Adorján Beáta dramaturg „szabta személyre” a felolvasott részleteket. A 2020-as éj témája a titok lesz, ennek vonalán európai, japán, izraeli, török történetekbe nyerhetünk bepillantást. A felolvasásokat mindhárom nap 20 és 22 óra hallhatjuk a belváros nyolc pontján: a B24 Galéria udvarán, a Régi városháza udvarán, a Szabó Magda szobor előtt, az Ady parkban, a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó teraszán, a Kálvin téren, a Sesztina udvarban és az egykori Verestoronynál.

Fotó: Matey István

A művészetnek is hódolhatunk

A Múzeumok éjszakája idén az online térbe költözik, június 27-én, szombaton a Művészetek éjszakáján viszont a Déri Múzeum, a Debreceni Irodalom Háza, a Modem és a Református Kollégium is várja látogatóit. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Déri téren megtekinthető ingyenes programok mellett az állandó kiállítások is látogathatóak, és újdonságként június 27-én egy 1945-ös népbírósági per feldolgozását is láthatja, aki ellátogat a Déri Múzeumba. A Debreceni Irodalom Háza izgalmas nyomozásra hívja a családokat, a gyereket pedig a Vojtina Bábszínház előadásaival várják szombaton.

Koroknai Edit, a Modem vezetője kiemelte, a kortárs galéria programjai a hosszú hétvégén minden esetben regisztrációhoz kötöttek, és rendhagyó, izgalmas, ám óvatosságra törekvő művészeti nappal várják az érdeklődőket a Modemben és a Baltazár téren. – Június 27-én kora délutántól egészen éjfélig gyerekprogramokkal, tárlatvezetésekkel, színházi és táncos előadásokkal és éjszakai slam poetryvel várják a közönséget. Izgalmasnak ígérkezik Csákányi Eszter főszereplésével a Trojka Színházi Társulás felolvasóestje is.

Helyi alkotók vására nyílik

A DEkulT Utcák részeként június 27-én útjára indul az Átjáró elnevezésű vásár, amelyen a CSAK Design és a Tímárház által tömörített CIHA Egyesület alkotói vesznek részt. Kopócs Éva designer, CS.A.K. Design alkotóközösséget képviselve úgy fogalmazott, munkájuk ott kezdődik, ahol a cívis kézműveshagyományokat őrző CIHA Egyesületé véget ér, épp ezért ígérkezik izgalmasnak közös bemutatkozásuk a Csapó utcai sétálónegyedben, ahol összesen húsz alkotóval és munkáikkal találkozhatnak az érdeklődők.

Fotó: Matey István

A régi és az új, a hagyományokat őrző és a modern felfogásokat megelevenítő alkotók közösen jelennek meg ezen az új platformon, hogy ilyen módon is erősítsék, bemutassák az átjárhatóság, a kapcsolódás lehetséges pontjait. A vásár neve éppen ezért lett Átjáró, mely június 27. és augusztus 8. között minden szombaton 16 órától 21 óráig várja az érdeklődőket. A vásárral egyidejűleg elindul a KultúrKontakt című párbeszéd-platform, az FM90 Campus Rádió műsorával.

A zene sem maradhat el

Azok sem maradnak élmény nélkül, akik a Nagytemplom mögötti emlékkert felé veszik az irányt vasárnap este, 19 órától csendülnek fel ugyanis a Kodály Kórus. Somogyi Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia vezetője kiemelte, büszkeséggel töltötte el, hogy hazánkban Debrecen volt az első város, melyben a veszélyhelyzet után koncerttermi hangversenyt rendeztek. A Beethoven 250 – V. hangverseny című, eredetileg március 24-i produkciót június 28-án két alkalommal is előadja a Kodály Filharmonikusok Kollár Imre vezényletével: 10 óra 30 perctől a Kölcsey Központ nagytermében, majd 20 órától szabadtéren, a Déri Múzeum előtt kialakított helyszínen hallhatjuk Beethoven dallamait.

A részletes programok listája ide kattintva elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában