Virtuális időutazás

2020.05.06. 07:30

Határzár, cenzúra, menekültek – relikviák a debreceni rendszerváltozás hajnaláról

A Benedek-könyvtár tárlata Boros Péter, Antall József és Habsburg Ottó emlékét is megidézi.

Fotó: Kántor Béla archívuma

A Hajdúsági és Bihari Fórum című egykori párt- és közéleti lap 1991. november és 1993. szeptember közötti számaiból " target="_blank" rel="noopener noreferrer">tett közzé válogatást a debreceni Méliusz Benedek Elek Fiókkönyvtára.

Az újság az 1990-es évek rendszerváltozás utáni egyetlen debreceni és hajdú-bihari kormánypárti folyóirata volt, amely elsősorban a helyi önkormányzati képviselőcsoport, a rendszerváltó párt, a Magyar Demokrata Fórum fontosabb híreiről számolt be. A könyvtár a havilap cikkeinek virtuális kiállításával tiszteleg a harminc éve megalakult, első szabadon választott Országgyűlés és kormány előtt. Kántor Béla szerkesztő szerint az akkori publikációk látleletét adják annak a hatalmas küzdelemnek, amely nem csupán országosan, de helyileg is kísérte a harminc éve történt eseményeket.

Templomépítés, Páneurópai Piknik

Fellapozgatva a ma már történelmi jelentőségű, korabeli kiadványokat, a politikai jellegű cikkek között találhatunk tudósításokat a korszak meghatározó politikusai közül Antall József, Boros Péter, Bethlen István, Barsiné Pataky Etelka, Lezsák Sándor, Kulin Ferenc és Katona Tamás debreceni látogatásairól is. Téma volt az 1989-es Páneurópai Piknik, valamint Habsburg Ottó és György azt megelőző, debreceni egyeztetése, és természetesen gyakori szereplő volt a lapokban Csurka István, Tőkés László, Szabó Lukács és Csoóri Sándor is.

A Gáborjáni Szabó Botond, Kántor Béla, Keresztesné Várhelyi Ilona, Székelyhidi Ágoston és Szűcs Ernő által is írt havilap a politika mellett közéleti témákat is feldolgozott. Ennek megfelelően olyan eszmefuttatásokkal is megismerkedhet akár a ma embere is, mint a korabeli katolikus egyház akkori debreceni helyzete, az irodalmi és a Déri Múzeum története, a tócóskerti református templom építése vagy akár Mensáros László temetése, a debreceni templomok története, valamint a debreceni vendéglátás 1900 és 1910 közötti helyzete.

Kárpótlási és szövetkezeti törvény

A Hajdúsági és Bihari Fórum készítői választ kerestek mindezeken túl arra is, hogy miként akarjuk utolérni Európát, ki alkalmas tévéelnöki posztra, továbbá van-e cenzúra a városházán? Beszámoltak a kárpótlási és a szövetkezeti törvényről rendezett fórumról, valamint a menekülteket befogadó állomás közgyűlési vitájáról és a Hajdúdorogon zajló régészeti kutatásokról is.

Mindezek alapján a Benedek-könyvtár kiállítása nemcsak a korszakot megélt látogatóknak lehet érdekes és izgalmas, hanem a később született fiataloknak is. Hiszen ők szintén nagyon sok tanulságos tudósítással, hajdú-bihari eseménnyel szembesülhetnek a harminc évvel ezelőtti cikkek és fotók révén.

Vass Attila

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában